Ha ezeket szedi, kerülje a napot!

Ha napos időben hosszabb időt tölt a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni.

Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, kozmetológus orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

Bárkinél jelentkezhet

A betegtájékoztatók lehetséges mellékhatásokat felsoroló fejezetéből kiderül, ha egy adott készítmény fényérzékenységet okoz. Az ilyen gyógyszerek és krémek az UV-sugárzás hatását felerősítik, ezáltal rövid idő alatt képesek napégéshez hasonló tüneteket, akár hólyagos kiütéseket is okozni elsősorban az olyan, ruhával nem fedett bőrterületeken, amit hosszabb ideig értek a napsugarak.

Foto:pixabay.com

 

Dr. Brezán Edina hangsúlyozza, hogy ez nem egyéni érzékenység kérdése, hanem a fényérzékenységet okozó gyógyszerek, krémek használatának a következménye, tehát bárkinél előfordulhat, aki ilyen készítményeket szed vagy használ.

Antibiotikumok és a gyulladáscsökkentő krémek is kiválthatják

Fényérzékenységet okozó gyógyszerek.

Foto:pixabay.com

Leggyakrabban antibiotikum szedés kapcsán fellépő tünetek okoznak gondot. Egy nyári kirándulás során szerzett enyhe sérülésre, izomhúzódásra, ízületi fájdalomra használt krém, de a beszedett fájdalomcsillapító is fényérzékenységet okozhat. A rendszeresen gyógyszert szedő, krónikus betegeknek is óvatosnak kell lenniük, ha a napon tartózkodnak. Vízhajtók és szívritmus szabályozók is bőrtüneteket okozhatnak.

Kimegyünk, felülünk, elrepülünk – volt eddig a megszokott forgatókönyv, ha az ember megindult volna nyaralni. Most, hogy a pandemia picit lazított, a sorrend maradt hasonló, ellenben sok olyan nem várt mozzanat társul a fentiekhez, ami miatt a régóta várt nyaralás simán átmehet embert próbáló tortúrába.

Tesztelés, maszkban napozás – ilyen most a Görög tengerpartokon a vakáció

Így kezelje a panaszokat

Ha már megjelentek a fényérzékenység tünetei, antihisztamin tabletta szedésével és gyulladáscsökkentő, szteroid krémekkel lehet javulást elérni. A továbbiakban a gyógyszer szedésének ideje, vagy krémek használata alatt a közvetlen napfényt kerülni kell, a szabadban fényvédő krém használata javasolt, árnyékban is.

Forrás: Budai Allergiaközpont