Gyömbérrel lehet semlegesíteni a chili hatását

A chiliről úgy tartják, túl nagy mennyiségben gyomorrákot okozhat. Egérkísérletekben a gyömbér ellensúlyozta ezt a káros hatását.

A chili káros hatásainak kivédése

Sokan szeretik a méregerős, chilis ételeket, de több kutatás sejteti, hogy a csípősségért felelős molekula, a kapszaicin akár rákot is okozhat.

Amerikai kutatók, most azt bizonyították, hogy a gyömbér hatóanyaga, a 6-gingerol képes ellensúlyozni a kapszaicin káros hatását.

gyomber

A chili és a gyömbér egyaránt széles körben használt fűszerek a különböző nemzetek konyháiban, leggyakrabban az ázsiai ételekben találkozhatunk velük.

Két ázsiai származású amerikai kutató, Jiahuan Li és Gangjun Du egérkísérletekben külön-külön és kombinálva is vizsgálták a veszélyesnek tartott kapszaicin és a jótékonynak vélt gingerol működését.

red chilli peppers isolated on white

Tüdőrákra hajlamos egereket vizsgáltak, amiket heteken át etettek az egyik, másik, vagy mindkét hatóanyagban gazdag értrenddel.

Az időszak végére a kapszaicin-csoport minden tagjánál kialakult a tüdőrák. A 6-gingerollal táplált egerek felénél történt meg ugyanez, viszont abban a csoportban, ahol mindkettőt adagolták, az állatok 20 százaléka lett beteg.

 

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.