Gyógynövények a babavárástól óvodáskorig

Milyen gyógyteát ihat a kismama terhességi rosszullét ellen? Mit igyon szoptatás idején a tejelválasztás serkentésére? Mivel kezelheti a kisbaba hasfájását, mivel a terhességi csíkokat?

Megannyi kérdés, amelyre most Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, Szabó Gyuri bácsi lánya válaszol frissen kiadott könyvében.

Hogy honnan jött az ötlet? Zsuzsa már több könyvet is írt a gyógynövényes gyógyászat témájában, mostani könyvének megírására egy kismama levele ihlette.

Személyes és online tanácsadások során is több száz kérdést kapunk azzal kapcsolatban, milyen gyógyteát szabad innia a kismamának, mit használhat biztonsággal a terhesség, mit a szoptatás alatt, mit adhat a csecsemőnek, mit az óvodáskorú gyerekének.  Nemrég egy fiatal anyukától kaptam egy kedves levelet, amelyben leírta, hogy  szívesen venne olyan gyógynövényes tanácsokat, amiket pici gyermeke ellátásában használhatna, de nemigen talál erre vonatkozó információt. Ez sarkallt arra, hogy szakértők bevonásával összeállítsunk egy könyvet azoknak, akik fogékonyak a természetes gyógymódokra” – mondja Lopes-Szabó Zsuzsa, akinek épp olyannyira szívügye a babavárás, mint édesapjának, a bükki füvesembernek.

Foto:gyorgytea.hu

Gyuri bácsi néhány éve a meddő párokat segítendő egy komplex gyógynövényes babaváró programot állított össze, amelynek használatával már sok kisbaba megszületett. Ezt a vonalat most Zsuzsa viszi tovább. Hiánypótló könyvében a terhességtől a gyerek óvodás koráig kíséri gyógynövényes és életmódbeli tanácsokkal a szelíd gyógymódokra nyitott szülőket és nagyszülőket.

Gyógynövények a terhesség alatt és után

A terhesség korai szakaszában a legtöbb kismamának a reggeli rosszullét okoz panaszokat, Zsuzsa a hányinger csökkentésére a citromfű-, lándzsás útifű- vagy kamillateát ajánlja hidegen vagy langyosan elkortyolgatni, de az áztatott gyömbér is beválhat. Ugyanígy a vizesedés, székrekedés, gyomorégés, aranyér, terhességi cukorbetegség, pajzsmirigy-problémák stb. kezelésére is van számos gyógynövény, amit Zsuzsa ajánlásai alapján használhat a kismama.

Terhesség – Feltétlenül menj orvoshoz, ha ezeket tapasztalod!

Arról is kevés szó esik, hogy a szülés után mit tehet az anyuka a méh regenerálódásáért, (Zsuzsa erre a célra a málnalevél teáját ajánlja) és mivel segíthet magán, ha a szülés utáni depresszió jeleit érzékeli. És igaz, esztétikai probléma, de sok anyukát zavarnak a terhességi csíkok, amelyeknek eltüntetésében például az orbáncfűolajos kenegetés segíthet.

Foto:gyorgytea.hu

És akkor itt a nagy kérdés: mit ehet-ihat a kismama a szoptatás alatt. Mi serkentheti, és mi csökkentheti a tejelválasztást, milyen gyógyteát adjunk és hogyan, ha a pici hasfájós? Ki gondolná, hogy hasi görcsökre a kakukkfüves-kamillás fürdő is hatékony lehet? Zsuzsa azt is elmondja, hogyan készítsük el a nyugtató babafürdőt. Piros popsi, szájpenész, fogzás – számos olyan panasz adódhat, amely a természet kincsestárával, a gyógynövényekkel kiválóan kezelhetők.

Bevált tippek a gyakorló nagyitól

Zsuzsa háromszoros nagymama, így nemcsak arra törekedett, hogy egy mindent átfogó könyvet írjon a témával kapcsolatban, hanem arra is, hogy a kismamáknak és az anyukáknak kipróbált, bevált módszereket adjon segítségül a mindennapokra.

A terhesség alatt még egy megfázás kezelése is problémás lehet, hiszen sok vény nélküli gyógyszert sem tanácsos a kismamának szednie, ugyanez a helyzet a szoptatás alatt. A másik nehézség, hogy vannak olyan gyógynövények, amelyek népszerűek, hatásosak felnőtteknek, de kisgyerekeknél allergiás reakciókat válthatnak ki – ilyen például a menta. Mindezek miatt fontos szempont volt számomra, hogy olyan gyógynövényeket ajánljak, amelyet nemcsak a népgyógyászat, hanem a fitoterápia is elismer, valamint, hogy ezek a gyógynövények könnyen elérhetőek és biztonságosan felhasználhatóak legyenek” – tette hozzá a szerző.

A könyv megvásárolható a Györgytea mintaboltokban illetve a webáruházban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.