Gyermekek éjjeli terrorja: nem ugyanaz, mint a rémálom

Félelmetes lehet nemcsak a gyermekek, hanem a szülők számára is: az éjszakai terror-epizódok nem egyenlőek a rémálommal, de kellően felzaklatják a csemetét. Tehetünk valamit ellene?

Gyermek és szülő egyaránt megijedhet egy-egy éjszakai terror epizód esetén. Utóbbi nem azonos a rémálommal. Érdemes tudni, mi a különbség a kettő között és hogyan segítsünk, ha ilyen félelemkeltő események zavarják csemeténket.

Bár mi mindent megteszünk, hogy a lurkó biztonságban legyen, az álmairól nem tehetünk. Meg kell különböztetni azonban a rémálmot és az éjszakai terrort. Rémálom esetén a gyermek valószínűleg sírva ébred fel – könnyen meg lehet nyugtatni, majd újra álomba merül. Ám az éjszakai terrornál ez nem ilyen egyszerű: ha a lurkó ilyet tapasztal meg, az sokkal intenzívebben sújtja őt egy rémálomnál. A szülő számára szintén ijesztő lehet ezt átélni a gyermek mellett.

Fotó: 123rf.com

Milyen jelei vannak az éjszakai terrornak?

Általában 2-3 órán belül jelentkeznek, miután a gyermek elaludt, az alvás legmélyebb szakaszában. A gyerekek általában 3-12 éves kor között élnek át éjszakai terrorokat, amelyeket intenzív kiabálás, sírás, csapkodás kísér és nehéz a gyerkőc számára a visszaalvás.

Amennyiben a lurkó éjszakai terror-epizódot él át, gyors szívverés, gyors légzés, izzadás, kitágult pupillák jellemzik. Olykor az ilyen eseményeket tapasztaló gyermek felül az ágyban, zavartnak látszik és nem szólal meg. Ez csak pár percig tart, de akár fél órán át sem tud visszaaludni.

Aggódni nem kell, az éjszakai terror nem veszélyes és a gyermek később nem is emlékszik rá. A visszatérő epizódok azonban megzavarhatják a gyermek és a szülő alvását is.

Fotó: 123rf.com

Milyen okok állhatnak az éjszakai terror-epizódok mögött?

Ezek után bármelyik szülő kíváncsi lenne az okokra. Nos, a genetika mindenképp szerepet játszik az éjszakai terror jelentkezésében. Van rá esély, hogy örökölte azt egy családtagtól. A rémálom-szerű epizódok egyéb kiváltója lehet a stressz, a szorongás, a láz, a gyermek napi rutinjában bekövetkező változás, a túl sok koffein, az alváshiány, valamint gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják a központi idegrendszert.

Hogyan kezelhetőek az éjszakai terror-epizódok?

Ellenszer nincs ezekre az eseményekre, de elmúlnak, amint a gyermek idősebb lesz. Amikor a csemete ilyet él át, nem leszünk képesek megnyugtatni őt – s bár fájdalmas látni, ahogy szenved egy ilyen ijesztő szituációban, ne igyekezzünk felébreszteni. Még zavartabbá válna és nem tudna jó ideig visszaaludni. Vagyis, többet használ, ha hagyjuk, hogy lecsillapodjon magától. Szakértők szerint egy gyengéd öleléssel visszaterelhetjük őket az alváshoz.

Arról azonban bizonyosodjunk meg, hogy a gyermek nem sérti meg magát valamivel, vagy nem üt meg, ver le valamit, ami a szobában van.

A gyakori éjszakai terror-epizódok esetén az alábbi teendőink lehetnek.

Ébresszük fel a gyermeket néhány perccel azelőtt, hogy elindulna az éjszakai terror-epizód. Legalább 5 percre tartsuk őt távol az ágytól. Csináljuk meg ezt egy héten át.

Távolítsunk el mindent olyan eszközt a szobájából, amely zavarhatja az alvását, így például az elektronikai eszközöket.

A gyermek ne legyen túl fáradt, amikor aludni tér.

Segítsünk a lurkónak kezelni a stresszt, bármely okból sújtja is őt.

Végezetül fontos, hogy a gyermek egy jól kialakított rutint kövessen minden nap a felkelés és a lefekvés szempontjából: keljen és térjen aludni minden nap ugyanabban az időpontban. Nagyon hasznos.

Forrás: https://napidoktor.hu/index