Gyenge hidegfronttal folytatódik a meleg

Az ország nagy részén kevés lesz a felhő, és csapadék sem várható. Éjszaka és szombat reggel az északi megyékben erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ott néhol zápor, zivatar is előfordulhat.

Délután is főleg északon lehetnek záporok, illetve este az Alpokalján, a Kisalföldön zivatarok is kipattanhatnak. A szél fokozatosan mindenhol északira fordul, és a Dunántúlon megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 24 fok között várható, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 35 és 40, az Északi-középhegységben, illetve a Dunántúl északi és nyugati részén 31, 34 fok között alakul.

Főleg a Kárpát-medence északi, északnyugati vidékeit egy gyenge hidegfront érinti. Elsősorban az ott élőknél fordulhat elő fejfájás, migrén, szédülés, illetve vérnyomás-ingadozás. Arrafelé is csak néhány fokkal mérséklődik a forróság, a legnagyobb hőség még a délkeleti országrészben várható. A szokásosnál több folyadékot fogyasszunk, lehetőleg vizet, ásványvizet, teát, illetve gyümölcslevet! Az erős ultraibolya sugárzás miatt a déli órákban kerüljük a tűző napsütést, húzódjunk árnyékba!

nyari hajciho (2)

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan országszerte emelkedni fog, jellemzően eléri a tüneteket okozó közepes szintet, sőt egyre többfelé – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén már magas is lehet. A csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is a közepes-magas tartományban alakul. Esetenként magas koncentrációban lehet jelen még a kenderfélék virágpora is. A pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja jellemzően alacsony marad. Az üröm és a libatopfélék virágporának mennyisége általában szintén alacsony, bár esetenként közepes is lehet. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom pollenjéből, a kevésbé jelentős allergének közül pedig a pillangósvirágúak, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenjéből is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas tartományban alakul, de helyenként a nagyon magas szintet is elérheti.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.