Gomolyfelhők több-kevesebb napsütéssel

Fátyol- és gomolyfelhők mellett mindenütt számíthatunk több-kevesebb napsütésre. A késő délutáni, esti órákban északkeleten, keleten lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott elvétve kisebb zápor is előfordulhat.

Általában mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb a középső területeken élénkülhet meg időnként az északnyugati, északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 1 és 10 fok között várható, főként északon, északkeleten helyenként talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul.

Hazánk nagy részén frontmentes időre számíthatunk. Délutántól várható az északkeleti tájakon gyenge hidegfronti hatás. Az ott élőknél esetleg előfordulhat fejfájás, migrén, illetve szédülés. Ingadozhat a vérnyomás. Hosszabbá válhat a reakció idő. Továbbra is nagy lesz a napi hőingás, érdemes rétegesen öltözködni. Fogyasszunk minél több C-vitamin tartalmú friss zöldséget, gyümölcsöt! Általában több órára kisüt a nap, tervezhetünk hosszabb sétát, kirándulást.

felhoseg_idojaras

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Változóan felhős égre és az ország legnagyobb részén többórás napsütésre számíthatunk, szerdán növekszik meg erősebben a felhőzet. Elvétve alakul ki záporeső, de az időszak végén már több lehet a csapadék.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 10 fok között alakul, szerda hajnal lehet már enyhébb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. szeptember 22. 13,1 °C -3,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 30,7 °C (1981) legalacsonyabb hőmérséklet: 2,2 °C (1931)

 

Forrás: met.hu