Fűszer és zöldség ágyások kialakítása

Amikor egy kertet nem csak dísznövények ültetésére szeretnénk kialakítani, hanem haszonkertnek, fontos a megfelelő tervezés és kialakítás.

Sokan úgy gondolják, hogy egy haszonkert nem lehet szép és dekoratív, épp ezért egyre kevesebben ültetnek zöldségeket és fűszernövények a kertjükbe, Pedig ha megtervezzük és kialakítjuk az ágyásokat, egy haszonkert is lehet dekoratív.

Az első lépés a talaj vizsgálat, és ha szükséges feljavítása, hiszen ezeknek a növényeknek sokkal több tápanyagra van szükségük, mint a dísznövényeknek.

Így első lépésben ássuk fel a kertet és forgassunk be a talajba jó minőségű istálló trágyát, komposztot, még február végén az ültetés előtt egy hónappal.

A zöldségeket és fűszernövényeket lehetőleg napos, de széltől és erős huzattól védett helyre ültessük, és neveljük. Az ágyások között hagyjuk elég helyet az átjárásnak, így utakat is tervezzük meg előre. Az utak szélessége legalább 60 cm legyen, ha van elég hely a kertbe ennél szélesebb is lehet.

Mérjük fel a kert hasznosítható részét, majd a pontos adatokkal készítsük el a tervrajzot, majd ezt helyezzük át a kertbe.

A felásott és elgereblyézett talajon jelöljük be az ágyások és az utak pontos helyét. A jelölésre használhatunk zsinórt és botokat, vagy fűrészporral jelöljük be a határokat. Az ideális ágyás szélessége 120-150 cm, ezt még kényelmesen meglehet művelni.

kertesz

Az ágyásokat körbehatárolhatjuk a már említett zsineggel, de akár zöld pázsittal is körbevehetjük. A másik megoldás, ha téglákkal körberakjuk az ágyást, de akár a kertészetben kapható szebbnél szebb szegélyköveket vagy farönköt is felhasználhatunk.

A zöldségeket is kiültethetjük különleges formában pl. kör vagy félköríves ágyásokba. Szinte bármilyen formában ültethetjük az ágyásokat, felejtsük el a régi hagyományos négyszögletes ágyásokat.

A fűszernövényeket is számtalan módon telepíthetjük ilyen pl. a fűszerspirál, amikor is föld és tégla segítségével alakítunk ki egy spirálformát. De a fűszernövényeket ültethetjük sziklakertbe, a lépcső két oldalára, sőt akár gyógynövényes ágyásokkal is kombinálhatjuk.

Természetesen ahhoz, hogy kertünk ne csak hasznos, de szép is legyen fontos a megfelelő gondozás, és a rendszeres gyomirtás.

Egy tarka saláta ágyás, vagy egy szép virágzó és illatos fűszernövény ágyás ugyanolyan szép lesz kertünkbe, mint a dísznövények.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.