Fülledt, igen meleg nyári időnk lesz ma

Légköri front nem lesz felettünk. Sokfelé fülledt, igen meleg nyári időre van kilátás. Több helyen számítani lehet kánikulára, 30 fok feletti csúcsértékekre.

Meleg nyári idő

Hajnalig nagyrészt derült vagy gyengén felhős lesz az ég, majd a Dunántúlon egyre több felhőre, főleg a Kisalföldön és az Alpokalján helyenként a kora reggelhez közeledve már záporra, zivatarra is számíthatunk.

Különösen az idősek, betegek szervezetét viselheti meg ez az időjárási helyzet. A szokásosnál több folyadékot fogyasszunk! A tartósabban napos részeken a déli órákban erős lesz az ultraibolya sugárzás.

Napközben a Dunától keletre sok napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződés, az ország nyugati felében jóval több felhő, rövidebb napos időszakok valószínűek. A Dunántúlon estig bezárólag viszonylag sok helyen várható átmeneti zápor, zivatar, lokálisan jelentős mennyiségű esővel, kelet felé haladva jelentősen csökken a csapadék kialakulásának valószínűsége. A főváros térségében, az Északi-középhegység és Duna-Tisza köze nyugati részén még szórványosan, ettől keletre már csak elvétve fordulhat elő csapadék. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, szélerősödés csak zivatarok környezetében várható. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 15 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a legtöbb helyen 28 és 33 fok között valószínű, az alacsonyabb értékek a felhősebb nyugati körzetekben, a legmelegebb a Dél-Alföldön várható.

nyar4

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

A többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Eleinte a Dunántúlon többfelé, másutt néhol, majd szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 30 százalékán valószínű.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 15 és 21 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 28 és 33 fok között várható.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 22. 23,7 °C +1,3 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 37,7 °C (2007) legalacsonyabb hőmérséklet: 8,0 °C (1989)

Forrás: met.hu