Fű lesz Párizs épületeinek a tetején

Csaknem ötven épületet és egyéb ingatlant, köztük a Bastille operaház tetejét is fű fogja befedni a párizsi önkormányzat a klímaváltozás elleni küzdelem keretében.

Fű a város tetején

2020-ig meghirdetett programban száz hektárnyi területen hoznak létre kiskerteket és zöldtetőket a párizsi belvárosban. A sűrű városrészben – ahol nagyon szűkek az utcák és magasak az épületek – háztetőket, épületi homlokzatokat és alagsorokat is befüvesítenek.

fű a ház tetején

A Bastille operaház 5 ezer négyzetméternyi tetőt, a Bercy sportcsarnok pedig 270 négyzetméternyi területet ajánlott fel. A párizsi tömegközlekedési igazgatóság az orvosi központjának 1000 négyzetméteres tetőteraszát, a vincennes-i lóversenypálya 3500 négyzetméteres tetejét és a pálya középső részét bocsátja rendelkezésére, ahol zöldségeskertet hoznak létre.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a városi gazdálkodási projektek megvalósítására, amelyre innovatív egyesületek, tájépítészek, gazdák, vállalkozók jelentkezését várja.

A kijelölt parcellákban különböző technikákat valósíthatnak meg az akvakertészettől a hidroponikus, vagyis a tápfolyadékos termesztésen és a permakultúrán át a gombatermesztésig.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.