Frontmentes, változékony időnk lesz sok helyen záporokkal

Éjszaka a Dunántúlon nagyobbrészt felhős idő ígérkezik, szórványos záporral, zivatarral, másutt többnyire gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. a Nyugat-Dunántúlon csak kevés napsütés lehet, másutt több órára kisüt a nap, de a középső országrészben a nap folyamán egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés.

Délelőtt a Dunántúlon, később a középső területeken is több helyen várható zápor, zivatar, lokálisan felhőszakadás, jégeső is előfordul. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon többfelé megélénkül, zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az ország nagy részén 9 és 14 fok között alakul, de keleten, északkeleten helyenként 6, 7 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között várható.

Fronthatással nem kell számolniuk az arra érzékenyeknek. Délelőtt inkább a Dunántúlon, délután már a középső területeken is lehet zápor, zivatar, amely után fülledtséget tapasztalhatunk.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedik, helyenként már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet, sőt a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. A meteorológiai előrejelzés alapján várható délnyugati áramlással mediterrán eredetű pollenszemek is érkezhetnek hazánkba – így például az olajfa és a komlógyertyán pollenszemei is megjelenhetnek a levegőben. A tölgy és a kőris virágpora jellemzően alacsony-közepes, a nyír, a platán és a fűz pollenje pedig már csak alacsony koncentrációban van jelen. A kevésbé jelentős allergének közül az eperfafélék pollenkoncentrációja elérheti a közepes-magas, a fenyőféléké és a dióé pedig a közepes szintet. Az útifű és a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, a Cladosporium koncentrációja többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet is.

Forrás: met.hu