Frontmentes napos időnk lesz záporokkal tarkítva

Napos idő várható gomolyfelhőkkel, csak délutántól növekszik meg nyugat felől a fátyolfelhőzet. Délután, este főként nyugaton és északkeleten alakulhat ki zápor, zivatar.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak a Nyugat-Dunántúlon élénkül meg a déli, délnyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű.

Fronthatás nem veszi igénybe szervezetünket. Északkeleti körzetek kivételében az ország döntő részén hőségre, kánikulára számíthatunk, ügyeljünk a folyadék utánpótlásra! Védekezzünk a sokfelé erős ultraibolya sugárzás ellen!

Pollenjelentés
A hét második felében a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja országszerte várhatóan a közepes tartományban alakul, helyenként elérheti a magas szintet. A meteorológiai előrejelzés alapján ismét heves zivatarok alakulhatnak ki, ilyenkor a roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Az útifű, a libatopfélék, a kenderfélék és a lórom koncentrációja továbbra is alacsony marad. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs és a szelídgesztenye pollenkoncentrációja leginkább alacsony, bár helyenként elérheti a közepes szintet, a fenyőféléké, illetve az ernyősvirágzatúaké az alacsony tartományban marad. A kültéri allergén gombák spóraszáma országszerte magas-nagyon magas szintet érhet el.

 

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.