Frontmentes napos idő várható

Reggelre az északkeleti megyékben és az Észak-Alföldön már csökken a felhőzet. Napközben a Nyugat-Dunántúl kivételével – ahol marad a borult, párás idő – máshol is fokozatosan szakadozik, csökken északkelet felől a felhőzet, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Az északkeleti szél az Alföldön, a déli a Fertő-tó környékén élénkülhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -8 fok között alakul, de az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben és a Tiszántúl vékony, hóborította területein -10, -13 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és +5 fok között valószínű.

oszi-nap

Front nincs a közelünkben, így a jelenlegi időjárási helyzet szervezetünkre gyakorolt hatása közül a napfény szerepe emelhető ki. A derült, napos idő jó hatással van a kedélyállapotunkra, a hangulatunkra, gyorsítja az anyagcserénket, és az erős csontozat kiépítésében nélkülözhetetlen szerepe van. Ezért érdemes a száraz időt kihasználni és lehetőleg a szabadban tölteni, kirándulni. A hideg idő miatt öltözzünk rétegesen!

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Eleinte túlnyomóan napos idő várható, csak fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, majd változóan felhős lesz az ég, több-kevesebb napsütéssel. Számottevő csapadék nem valószínű, de az időszak második felében főként keleten kisebb havazás előfordulhat. Hajnalban helyenként zúzmarás köd képződik.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3, -11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +5 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. december 14. -3,1 °C -3,7 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 14,3 °C (1957) legalacsonyabb hőmérséklet: -17,8 °C (1902)

Forrás: met.hu