Frontmentes hideg időnk lesz némi napsütéssel

Hajnalra többfelé – általában foltokban, de a keleti, északkeleti országrészben és az Északi-középhegység térségében akár nagyobb területen is – zúzmarás köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződhet.

Napközben a keleti, északkeleti területeken a köd, illetve felhőzet tartósan megmaradhat, míg másutt a ködfoltok feloszlását követően általában napos, gyengén felhős idő várható. A ködös, felhős területeken ónos szitálás, hószállingózás előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -11 és -16 fok között alakul, de az Alföld egyes részein, valamint az Északi-középhegység vastag hóval borított völgyeiben -20 fok alá is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan ködös területeken -7, -11, a kevésbé felhős részeken +1, -5 fok között alakul.

Időjárási front nem éri el térségünket, de a magasban melegedés kezdődik. A fokozottan érzékeny szervezetűek melegfrontokkal együtt járó tüneteket tapasztalhatnak, náluk ingerlékenység, fejfájás, álmatlanság jelentkezhet. Hideg marad az idő, napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A következő napokban egyre több helyen lehet számítani a levegőminőség romlására.

Távolabbi kilátások szombattól keddig:

Az úgy nevezett hidegpárna kiépülése miatt az időszak során az ország szinte egészére kiterjed a zúzmarás köd, valamint az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Szombaton még a Dunántúlon lesznek napsütéses területek, de vasárnaptól legmagasabb hegyeink kivételével borult, párás idő várható elszórtan hószállingózással, ónos szitálással. Kedden a Dunántúlon és északkeleten van esély a felhőzet átmeneti felszakadozására, és némi napsütésre, nagyrészt azonban továbbra is a borongós, szürke idő lesz jellemző.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -15 fok között alakul, de szombatra virradóra a vastag hóval borított, kevésbé felhős területeken -16, -20 fokig is lehűlhet a levegő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4 és -12 fok között várható, de ahol felszakadozik a felhőzet, ott enyhébb lehet az idő.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2017. január 18. -2,2 °C -1,4 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 14,8 °C (1983) legalacsonyabb hőmérséklet: -20,0 °C (1963)

Forrás: https://napidoktor.hu/index