Front hátán front

Hajnaltól  északnyugat felől ismét erősen megnövekszik a felhőzet, délelőtt az Alföldön valószínű néhány órás napsütés.

Napközben kisebb eső, futó zápor előfordulhat, nagyobb eséllyel az északkeleti megyékben. Éjszakára valamelyest mérséklődik, napközben ismét többfelé megerősödik, a Dunántúl északi részén viharossá fokozódik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, de a szélvédett helyeken gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 8 és 14 fok között várható, az Északi-középhegységben lesz hűvösebb.

A Brit-szigetek közelében magas, Északkelet-Európa fölött alacsony légnyomás-centrum figyelhető meg. A két központ között erős északnyugati áramlás alakult ki a szárazföld középső területei – így hazánk – fölött is. Ezzel az áramlással a pénteken érkezett hidegfront mögött szombaton máris egy újabb frontrendszer éri el a Kárpát-medencét. 

A hűvös, szeles időben az időjárási változásokra érzékenyen reagálóknál érgörcsök léphetnek fel, elsősorban a bőr ereiben, de a frontbetegeknél akár a szív koszorúereiben is. A vérkeringési zavarok hatására a reumatikus ízületi bántalmak is fokozódhatnak. Habár a hőmérséklet a sokévi átlag körül alakul, az erős, viharos szélben ezt kevesebbnek érezzük, és a komfortérzetünket is rontja az intenzív légmozgás, mert fokozza a hűtő hatást.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.