Frissítő felüdülés lime-mal

Nyár, a napfény és pihenés ideje. Előszeretettel szürcsöljük ilyenkor a parton jól megérdemelt koktélunkat. Lime-ra fel!

Mi is az a lime?

Ha egy marslakó megkérdezné tőlünk, mit értünk a lime szó alatt, de már ismerné a citromot, pikk-pakk körülírhatnánk neki a gyümölcsöt. Hiszen hasonló, de mégis más.

A zöld citrom Délkelet-Ázsiából, Indiából származik, de ma már minden trópusi országban termesztik. Európába feltehetőleg a hazatérő keresztes lovagok hozták be, a 12.-13. században. Íze jóval karakteresebb, mint a citromé. Savanyúsága mellett enyhén kesernyés is, ezért használják koktélokhoz rendszerint.

Kicsit kisebb, mint a citrom, héja pedig éretten is zöld marad. Ha éretlen, akkor méregzöld színben pompázik, az érettebb pedig halványsárga árnyalatot ölt. A kalóriaszámlálók kedvéért: száz grammban 23kcal van, így vonalainkat sem kell féltenünk a benne lévő gyümölcscukor miatt.

A lime a citrusfélék közül az egyik legkényesebb, így legjobb, ha hűtőben tároljuk, és egy héten belül elfogyasztjuk. Ne várjuk meg, míg a héja megbarnul és kiszárad!

lime

C-vitamin bomba!

Így a nyári meghűlés esetén bátran fogyasszuk! Sőt, még ásványi anyagokban is gazdag. Kálcium, foszfor és káliumtartalma miatt is érdemes beépíteni az étrendbe. Bizonyos esetekben emésztést elősegítő hatása is lehet.

Bár első benyomásra azt gondolnánk lime barátunk savanyúsága miatt savas hatású, mégis az enyhén lúgosító ételek közé sorolható. Így lúgosító diéta során is bátran keverjük turmixba, vagy ízesítsük vele a vizet.

Egyes felmérések szerint legjobb, ha minden nap lefekvés előtt belefacsarunk egy adagot ivóvizünkbe, és este fogyasztjuk a frissítőt. Étkezés előtt és után fél órával nem ajánlott fogyasztani, de ez alapvetően az összes folyadékra igaz. Ekkor ugyanis az étel feladata a gyomorsav lekötése.

Gasztronómia

Karakteres ízvilága miatt bátran használhatjuk gyümölcssaláták készítésekor, piskótákhoz, mártásokhoz és pácok ízesítéséhez is. A mexikói, latin-amerikai, indiai és a thai konyha elengedhetetlen hozzávalója.

Ezentúl, ha egy forró nyári estén caipirinha, lime gin fizz, vagy mojito koktélt rendelünk, azt is tudni fogjuk, hogy a lime magas C-vitamin és ásványi anyag tartalma miatt az alkoholos elegy hatása bódítóan egészséges lesz!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.