Veszélyes étrendkiegészítők hazánkban!

Szteroidokat tartalmazó étrendkiegészítők kerülhettek hazánkba Amerikából. Az ÁNTSZ nyilvánosságra hozta a cég termékeinek listáját.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatalt arról értesítette a RASFF (az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyorsriasztási rendszere), hogy az Amerikai Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága vizsgálatai nyomán visszavonnak 65 féle étrend-kiegészítőt.

A készítmények szteroid illetve szteroid-szerű összetevőt tartalmaznak, ezért az eljárás alá vont cég, a Bodybuilding.com ? önkéntes intézkedésben ? mind az USA, mind nemzetközi viszonylatban visszahívta a termékek valamennyi gyártási és minőségmegőrzési idejű tételét. A vizsgálatok 43 termékben anabolikus szteroidot, 14-ben pedig olyan szteroid-hatású összetevőt mutattak ki, melyek anabolikus szteroidokhoz hasonló, alapvetően anabolikus és androgén hatásúak, így azonos kockázatúak, nem ellenőrzött gyógyszereknek minősülnek.9387A szteroidok hormonhatású kémiai anyagok. Elsősorban a testépítők izomtömeg-növelésre használják, illegálisan, nem számolva a termék súlyos mellékhatásaival. Az ÁNTSZ figyelmeztet, hogy a készítmény befolyásolhatja a fiatal szervezet fejlődését, növekedését, a másodlagos nemi jelleget, csökkentheti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

Az izomtömeg-növelő készítményeket interneten keresztül is forgalomba hozták, a lakosság ügynöki hálózaton keresztül, konditermekben is hozzájuthat. A termék Magyarországra is bekerülhetett. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztálya körlevélben fordult valamennyi régióhoz, hogy fokozottan figyeljék ellenőrzéseik során a kérdéses termékek előfordulását.

Forrás: