Trombofíliás fogamzásgátlás

Prof. Dr. Takács Péter szülész – nőgyógyász elmagyarázta a Csak csajok műsorában, hogy kiknél és milyen körülmények között merülhet fel a trombózis esélye fogamzásgátló szedésekor.

A fogamzásgátló tabletták szedését előzetes vizsgálatok nélkül nem lehet megkezdeni. Szükséges, hogy felkeressük nőgyógyászunkat, ahol azokat az alapvető kérdéseket teszik fel az orvosok, ami alapján megtudhatják, hogy nincs-e nagyobb esély valamilyen szövődményre. Korábban úgy tartották, hogy a fogamzásgátlók májrákot, májgyulladást okozhatnak, de ezt a legújabb kutatások megcáfolták.

Fizikális vizsgálat – hüvelyi kenetvétel, HPV szűrés – elvégzése is szükséges. „Egy ilyen alkalmat – amikor a fogamzásgátlást tekintjük – megpróbáljuk arra használni, hogy egy általános egészségügyi felmérést végezzünk.” – hangsúlyozza Takács doktor.

Vért is kell venni?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szükséges-e a vérvétel. Takács doktor szerinte egy fiatal egészséges, mindenfajta kockázati tényező nélkül rendelkező egészséges nő esetében nincs szükség vérvételre. Kockázati tényező lehet a 35 év feletti kor például vagy a családban előfordult szívinfarktus, mélyvénás trombózis, magas vérnyomás, cukorbetegség. Ezekre célzott vizsgálatokat kell elvégezni.

A trombofília nevű mutáció

A trombózisnak két fatája ismert, az első a mélyvénás trombózis, a másik az artériás trombózis. Az artériás trombózis ritkább, ez szívinfarktust, agyvérzést okozhat, veszélye 35 éves kor felett jelentősen megnő. Ennek az az oka, hogy az ösztrogén nevű női hormon védi a szívet, de ilyen idős korban már kevesebb termelődik ebből.

Magyarországon illetve az egész világon a leggyakrabban előforduló trombofília, azaz a mélyvénás trombózisra hajlamosító leiden nevű genetikai mutáció a lakosság 5%-ban található meg. „Ha egy ilyen mutációval rendelkező nő szed fogamzásgátlót, sokkal gyakrabban fog kialakulni mélyvénás trombózis.” – magyarázza Takács doktor. Akinél jelen van ez a hibás gén, annak javasolt, hogy válasszon más fogamzásgátlási módszert.

Az olyan egészséges nőknél, akik nem szednek fogamzásgátló tablettát az esélye – egy évre lebontva – a trombózisra tízezerből egy. Azonban ha tablettát kezdenek szedni és nincs kockázati tényezőjük, ez a szám négyre nőhet. Viszont, ha a fogamzásgátlót szedő nő rendelkezik a fent említett mutációval ez a szám megemelkedik harmincra. Erre akkor érdemes szűrni, ha trombózis lépett fel korábbam illetve, ha a családban az elsőfokú rokonok között is előfordult már ilyen.

Mi a helyzet a kamaszokkal?

Előfordul, hogy egy lány arra készül, hogy szexuális életet éljen életében először és elmegy a nőgyógyászhoz fogamzásgátló tabletta felíratásáért. Takács doktor szerint ilyenkor érdemes az anyával elmenni a vizsgálatra. Így előzetesen elmagyarázhatja, mi fog történni, esetleg meg is nézheti, hogy vizsgálják meg az anyukát.

Részletes megbeszélés előzi meg az esetleges vizsgálatot, ahol elmondja az orvos mi fog történni, milyen eszközöket fog használni. Sok esetben, ha a kamasz nem élt még nemi életet, nem feltétlenül szükséges egy hüvelyi vizsgálat elvégzése. Hüvelyi vizsgálatra akkor van szükség, ha panaszokkal rendelkezik a lány vagy, ha már évek óta nemi életet él.

Forrás: