Tanácsok a csecsemők hozzátáplálásához

Gyányi Ditta dietetikus nyújtott néhány jó tanácsot a gyermekes édesanyáknak az RTL Reggeli műsorában.

A Csak Csajok meghívott vendégei Oszter Alexandra és Cleo Mitilineou tapasztalt édesanyák. Alexandra már elkezdte gyermeke hozzátáplálását és megosztotta tapasztalatait a Reggeli nézőivel. Körülbelül fél éves volt a pici, amikor először reszelt almát kapott édesanyjától. Az almát egy kis krumpli, majd sárgarépa követte.

Először a présnedvekkel kell kezdeni a hozzátáplálást, majd következhet a pürésítés. „A hozzátáplálást 6 hónapos kortól kezdik el, – mondta Gyányi Ditta, dietetikus addig csak anyatejen él a kicsi.” Fél éves kor után muszáj is elkezdeni a hozzátáplálást, hiszen az anyatej már nem tudja kielégíteni a gyermek fejlődéséhez szükséges táplálékbevitelt. Valóban érdemes almával, burgonyával és sárgarépával kezdeni és minden új táplálék előtt 2-3 napot érdemes kihagyni, mert ha valamilyen allergiás reakciót vált ki valamely étel a kicsinél, akkor azt az anya be tudja azonosítani. Nem szabad erőltetni az ételeket, mert az rossz élményként rögzülhet a babában. 8-9 hónapos kor körül a kéz-száj koordináció egyre összehangoltabb, egyre bújnak elő a fogai, a baba számára kinyílik a világ és emiatt is érdeklődik az új ételek iránt is.

Nagyon fontos, hogy nem szabad cukros, sós ételeket adni a gyermeknek. A főzelékeket burgonyával kell sűríteni vagy anyatejjel, ugyanis a rántásokat, habarásokat nem szabad alkalmazni ilyen kis korban. Tehéntejet egy éves kor alatt abszolút nem szabad a picinek adni.

Természetesen minden édesanya igyekszik minél frissebb és egészségesebb ételeket adni kisbabájának. Az üveges bébiétel is bátran adagolható, hiszen úgy készítik ezeket, hogy a kisbaba korához igazítják a fogyasztható táplálékokat.

Magában a bio feliratban sok édesanya nem bízik, ám félelmük alaptalan. Nagyon szigorúan ellenőrzik a bio termékeket, hogy a babának a gyermekeknek ne eshessen bajuk. Az allergetizáló táplálékokat, mint a citrusféléket és apró magvas táplálékokat kerülni kell egy éves kor alatt. Halféléket sem érdemes adni a gyermeknek egy éves kor alatt, ám ez az anyára nem vonatkozik, ő fogyaszthat halhúst.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.