Hogy készül a röntgenkép?

A röntgen vizsgálat az egyik legrégebbi diagnosztikai eljárás, amit bár ki lehet váltani egyéb vizsgálatokkal, sokszor mégis ez a legjobb megoldás. Dr. Lengyel Zsolt beszélt a röntgen lényegéről.

„A röntgen vizsgálat egy nagyon gyakori diagnosztikai képalkotó vizsgálat.” – kezdi Dr. Lengyel Zsolt nukleáris medicina szakorvos – „Ma már egyre inkább háttérbe szorul, de ennek elsősorban az olyan vizsgálatok állnak a hátterébe, mint az ultrahang, hiszen lehetőség van arra, hogy könnyen gyorsan és kockázat nélkül tájékozódjunk.” Mégis vannak olyan helyzetek, betegségek, amelyek vizsgálatához elsősorban vagy első lépésben röntgenfelvétel készítése szükséges.

A mellkasi (főként tüdő-) betegségek esetén is alapvető vizsgálat. Ezen túl az orvos több okból is kérhet röntgenfelvételt (pl. csontokkal kapcsolatban). Tartós mellkasi fájdalom és köhögés okának felderítésére, bordatörés vagy tüdőbetegségek felismerésére, gyermekek esetében pl. lenyelt tárgyak megtalálására is használják. A röntgennek fontos szerepe van a daganatos betegségek diagnosztizálásában is. A modern röntgen készülékek használatával a szervezet elhanyagolható röntgensugárzásnak van kitéve.

A röntgenfelvételek ma már modern készülékekkel történnek, ami biztosítja, hogy minimális sugárdózissal dolgozzanak. Ez a minimális sugárdózis nem veszélyes, de természetesen ez nem azt jelenti, hogy hetente célszerű felvételeket készíteni.

Hogy készül a röntgenfelvétel

A röntgenkészülékbe félmeztelenre vetkőzve kell beállni, és a mellkasodat a filmet tartó ernyőnek (vagy a detektornak) nyomni. A röntgenasszisztens közönséges fény és célkeresztek segítségével pontosan beállítja a testhelyzetet, megkér, hogy a vállaidat nyomd az ernyőnek.

Ez után nagy levegőt kell venni, visszatartani a lélegzetet, és tilos mozogni. A testalkatodtól függő sugárdózis alkalmazásával röntgenképet készül. Ekkor készül a röntgenfelvétel. Ezután várni kell, amíg a filmeket előhívják, vagy digitálisan megjelenítik. A felvételeket orvos értékeli.

„Mindig azt kell nézni, hogy a kockázat és haszon aránya megfelelő-e nekünk.” – magyarázza Lengyel doktor – „A nagyobb sugárdózissal járó vizsgálatot – mint például a CT vizsgálatot – már sokkal jobban meg kell gondolni.”

Ha terhes vagy meg kell gondolni

Mielőtt vizsgálatra indulunk, mindenképpen tájékoztatni kell a vizsgálat végzőjét, akkor is, ha csak fennáll a terhesség lehetősége, ugyanis a terhesség első három hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra. Végig a terhesség alatt a magzatkárosodás nagy veszélye miatt a röntgen vizsgálatokat kerülni kell.

Ez lényegében annyit jelent, hogy tüdőszűrésre menj a terhesség előtt, vagy utána. Ha mégis voltál tüdőszűrésen úgy, hogy nem tudtál még a terhességedről, már nincs mit tenni. Valószínűleg nem lesz a babának semmi baja.

Más a helyzet a terhesség során jelentkező betegségnél, amikor a bajnak és mértékének megállapításárhoz mellkasröntgent kell készíteni. Ezt természetesen az orvos dönti el. Ebben az esetben tájékoztatni kell a felvételt készítő röntgenasszisztenst is a terhességről, és ő tudni fogja, mi a teendő. A szoptatós kismamákra nem jelent veszélyt a röntgen elvégzése. Itt inkább a fertőzésveszély okozhat nagyobb gondot.

Forrás:


Egy válasz