Figyelmetlen vagy figyelemzavaros?

Buczkóné Pásztor Melinda fejlesztőpedagógus a figyelemzavaros gyermekekről és az esetlegesen felismerhető tünetekről beszélt a Csak csajok műsorában

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD) neurológiai természetű fejlődési rendellenesség, melynek vezető tünete a figyelemzavar, kísérő tünetei a hiperaktivitás, feledékenység, gyenge impulzuskontroll. Betegségnek, részképességzavarnak, néha fogyatékos állapotnak tekintik. Gyakran egyszerűen csak hiperaktivitásnak nevezik, holott létezik hiperaktivitás figyelemzavar és egyéb tünetek nélkül.

Ismeretlen okok

A betegség oka pontosan nem ismert. Kialakulásában szerepe van az öröklődésnek. Ezeket a genetikai hatásokat moderálhatják környezeti jellemzők. Más, nem-genetikai eredetű esetben a betegség oka az anya terhesség alatti alkoholfogyasztása, aktív vagy passzív dohányzása, magas ólomszint a szervezetében, a koraszülöttség, alacsony testtömeg születéskor.

Az ADHD-s gyermek

Sok szülő legyintve mondja, hogy a mai gyerekek figyelmét már nem lehet sokáig egy dologgal lekötni. Pedig az, hogy nem érdekli egy-egy mese vagy játék 10-20 percnél tovább, sokkal komolyabb dolgot is jelezhet: előfordulhat, hogy a gyerek figyelemzavarral küzd.

A fenntartott figyelem, vagyis a zavartalan figyelmi tevékenység jellemzője egy jellegzetes tónus, ami a koncentrált figyelem és a pihenés ciklikus folyamatát foglalja magában. A figyelem elterelhető, de visszatér, erősen megosztható, sűrű váltásokra képes, vagyis koncentrálni tud párhuzamosan több dologra is.

Gyermekeknél is nehezen diagnosztizálható

A figyelemzavaros gyermek figyelmét nem képes hosszabb ideig összpontosítani, azaz bármilyen inger hatására könnyen elterelődik. A figyelemzavar az előbb említett részképesség zavarokkal ellentétben nehezen diagnosztizálható, hiszen tünetei az egyes életkori szinteken normál jelenségnek számítanak, elfogadott tény továbbá, hogy a gyermek figyelme, tartósság, koncentráltság szempontjából jelentősen eltér a felnőtt figyelmi tevékenységétől.

A diagnózist tovább nehezíti, hogy egyes problémás gyermekek esetében nem minden tünet jelentkezik egyidejűleg. A figyelemzavaros gyermek egyik leggyakrabban tapasztalható jellegzetessége, hogy nem kitartó. Figyelmét nehéz felkelteni és bármelyik pillanatban elterelhető. Anita küzdött ilyen problémával gyermekkorában.

Forrás: