Az apró nyári sérülések kezelése

Végre megjött a nyár, a szabadtéri programok ideje. Ezek a tevékenységek gyakran járnak apró balesetekkel, de vajon hogyan lássuk el ezeket az apró sérüléseket?

A mindennapokban előforduló kisebb sérülések ellátása miatt többnyire nem szükséges felkeresnünk az orvost, szervezetünk képes az öngyógyításra. A nagyobb sebek ellátás viszont többnyire orvosi feladat. Nagyon fontos az idő, azaz hogy a sebet minél hamarabb lássuk el.

A legfontosabb alapszabály a vérzéscsillapítás, égés-forrázás esetén a hűtés. Az apró horzsolások, vágások vérzése rendszerint magától csillapodik. Ha mégsem, a vérző területre steril gézzel gyakoroljunk enyhe nyomást 5-10 percen át, de ne nézegessük percenként, hogy elállt-e már, mert a friss alvadékot eltávolítva újra vérzést okozhatunk. Ha nem szűnik meg a vérzés, orvoshoz kell fordulnunk. A horzsolt, szennyezett sebet tiszta vízzel öblítsük ki. A sérülések otthoni ellátásánál a két legfontosabb szempont: a megtisztított seb védelme a felülfertőzéstől és a gyors hámosodás elősegítése.

Dr. Körmendy Miklós bőrgyógyász a sebhintőporok helyett inkább a gélkészítményeket ajánlja. A megtisztított seb teljes felületére vékony rétegben vigyük fel a hámosítást segítő sebkezelő készítményt. Célszerű olyan készítményt választani, ami biztosítja az ún. nedves sebkezelést, mert ha kiszárítjuk a sebet, könnyen berepedezik és felülfertőződik. Amennyiben a seb olyan helyen van, hogy mechanikai védelme vagy a baktériumok távol tartása miatt szükséges a fedőkötés, a kötszert csak a sebkezelő készítmény megszáradása, felszívódása után helyezzük fel.

A nyáron gyakran előforduló rovarcsípéseket nem szabad vakarni, az ugyanis fertőzésveszélyes. Amennyiben elviselhetetlen a viszketés, akkor Dr. Körmendy Miklós a simogatást javasolja. Égés vagy forrázás esetén 10-15 perces hideg folyóvíz alatti hűtés az elsősegélynyújtás első lépése. Attól függően, hogy az égett felület mekkora, és milyen mélyen érinti a bőr rétegeit, kell dönteni a további kezelésről. A kerti sütővel, vagy napégéssel nem szokott probléma lenni, de ha pl. leforrázzuk magunkat, az már nagyobb felületet érinthet, emiatt a fertőzés veszélye is megnő. Ajánlatos ilyen esetben szakemberhez fordulni, hogy a gyógyulás minél gyorsabb legyen, és a bőr minél kevesebb esztétikai elváltozással regenerálódjon.

A gyerekek bőre kevésbé ellenálló, valamint nagyobb a mozgásigényük, több baleset is éri őket, ezért több seb is keletkezik rajtuk. Mindenféleképpen az az első teendő, hogy kitisztítsuk a sebet. Ehhez nem feltétlenül szükséges valamiféle speciális fertőtlenítőt használnunk, elegendő vízzel kitisztítani. A szülőnek ezt követően mérlegelnie kell a helyzetet, hogy elegendő-e, ha otthon ápolja le gyermeke sérülését, vagy orvos segítségét kell hozzá kérnie. Ahhoz, hogy a gyermek a sérülés keletkezése után nyugodtan folytathassa a játékot, mindenféleképpen le kell fedni a sebet. Azonban figyelni kell arra, hogy a használt kötszer mennyire ragad bele a sebhelybe.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.