A toxikus sokk-szindróma bármivel összekeverhető?

Dr. Cseh Erika szülész-nőgyógyász adott felvilágosítás a toxikus sokk szindrómáról, ami lényegében egy fertőzésnek köszönhető, és tünetei bármilyen betegséggel összetéveszthetők.

A betegség – mely az 1980-as években kapott először nagy nyilvánosságot az Egyesült Államokban. Az esetek nagyjából felében fordul elő tampont használó lányok, asszonyok körében.

A tampon alkalmazásával hozzák összefüggésbe a toxikus sokk szindrómát, ám az nem csak a tampont használó nőknél, és nem is csak kifejezetten nőknél, hanem akár férfiaknál, gyermekeknél is előfordul. Ez egy igen ritka, de akár halállal végződő betegség is lehet.

Mindenféle tünetet produkál

Az egyik legnagyobb probléma a toxikus sokk esetében, hogy tünetei rendkívül változatosak. Ilyen lehet a magas láz, torokfájás, hasmenés, bélrendszeri panaszok, izomfájdalom, bőrtünetek, nyálkahártya vérbőség, vérlemezke szám csökkenése a központi idegrendszer károsodása, a vese, a máj érintettsége. Ha menstruáció előtt, után jelentkeznek a tünetek, könnyebben gyanakodhatunk toxikus sokkra.

Nem csak a baktériumok hibásak

A sokkot alapvetően egy staphylococcus aureus nevű baktérium okozza a bajt. A baktérium valamilyen úton bejut a szervezetünkbe és ez okozza a tüneteket. Nőknél főleg a tamponhasználat okozhat ilyen fertőzést. Emiatt terjedhetett el, hogy a toxikus sokk kizárólag a tamponhasználatnak köszönhető.

A szindrómát a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó már említett sztafilokokusz, által termelt méreganyagok okozzák az erre hajlamos nőkben, lányokban.

Higiénia, higiénia…

Emiatt is nagyon fontos, hogy bizonyos higiéniás szabályokat betartsunk. Megfelelő időközönként – 4-5 óránként – cseréljük a tampont, éjszakéra semmiképp ne használjuk. A nem megfelelő tisztaságú közös mellékhelyiségben adapterrel ellátott tampont ajánlott használni.

Igen fontos a vérzés alatt a szeméremtest tisztán tartása, ezért naponta 1-2 alkalommal alaposan le kell mosni. A hüvelyt azonban nem szükséges kimosni, sőt az irrigálása (hüvelyöblítés) ebben az időszakban kifejezetten ellenzett.

Nagyon ritkán halálos

A toxikus sokk-szindróma általában gyógyítható, ha a tünetek jelentkezése után rövid idővel felismerik és a helyes diagnózis felállítása után azonnali intenzív terápiában részesül a beteg. A végzetes kimenetelű esetek javarészt a késői jelentkezés vagy a késlekedő diagnózis miatt történtek. Ha felmerül a lehetősége a toxikus sokk-szindrómának, ne késlekedjünk orvoshoz fordulni panaszunkkal!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.