Újabb ellenőrzési akció a nemdohányzók védelmében

Újabb ellenőrzési akciót indítanak a megyei / fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által koordinált akció célja a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény előírásainak betartása. Az országosan összehangolt vizsgálatok két héten át, február 18-tól március 3-ig tartanak. A részletekről dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos számolt be pénteken, Budapesten tartott tájékozatóján.

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (Nvt.) új szabályai 2012. január 1-jén léptek életbe, melyet három hónapos ún. türelmi időszak követett. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az első átfogó ellenőrzési akciót ezért 2012. április 1. napjára időzítette, ezt követően pedig novemberben szervezett egy hetes összehangolt akciót.

A hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (Nvt.) előírásainak betartása mellett is rá lehetett gyújtani – ez indokolta a novemberi akciót.

Az akcióellenőrzések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a fokozott hatósági jelenlét tapasztalataink szerint azokat is elriasztja a szabálysértéstől, akik egyébként önszántukból nem tartanák be az előírásokat. Emellett segített abban, hogy feltárjuk azokat a területeket, ahol a legtöbb probléma.

Az elmúlt egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy a szabálysértők a legnagyobb arányban a közterületeken gyújtanak rá tilosban. Emellett a közegészségügyi felügyelők a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben illetve a közforgalmú intézményekben tapasztaltak még az átlagosnál több problémát.

dohanyzas_kepgaleria

Ez utóbbi kategóriába tartoznak például a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és a felsőoktatási intézmények. A múlt évben kiszabott bírságok összege meghaladja a 12 millió forintot. A legtöbbet a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknek kellett befizetniük, de milliós nagyságrendű a közforgalmú intézményekre és a munkahelyekre rótt büntetések mértéke is.

Az Nvt. előírásainak betartását a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei járási (korábban kistérségi, fővárosi kerületi) intézetei ellenőrzik. A most induló újabb országos ellenőrzési akció során kiemelt figyelmet fordítanak a fent felsorolt problémás egységekre, területekre.

Fontos kiemelni, hogy az Nvt. előírásainak betartását a közegészségügyi felügyelők nem csak az akcióellenőrzések alkalmával, hanem azon kívül is, folyamatosan vizsgálják. Így például az év első hónapjában is több mint 1500 egységet kerestek fel és több százezer forint bírságot szabtak ki, a bünetések nagyobb részét azoknak kell befizetniük, akik közterületen tiltott helyen gyújtottak rá.

A dohányzás a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is. Hazánkban a lakosság 29%-a dohányzik, ami az unió átlaga feletti arányt jelent. A tüdőrákban elhunytak számát tekintve Magyarország világelső, ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó.

A passzív dohányzás jelentős népegészségügyi és gazdasági terhet jelent, amelynek csökkentése a dohányzás visszaszorításának fontos területe. Ezt a célt szolgálja a Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény 2012 januárjától életbe lépett módosítása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.