Tilos gyalogolva SMS-ezni?

Megbüntetik a gyalogosokat egy amerikai városban, ha az utcán menet közben szöveges üzeneteket írogatnak telefonjukon.

A New Jerseyben lévő Fort Lee lakosait bírságolják meg rendőrök, ha SMS-ezés miatt nem figyelnek arra, hogy merre mennek, és hova lépnek. A szigor célja a balesetmegelőzés. Az idén eddig már több mint húsz SMS-ező gyalogost ütöttek el autók a városban.
A menet közbeni írásos "szövegelés" tilalma hat hete lépett életbe, eddig 117 gyalogost bírságoltak meg, a büntetés felső határa 85 dollár (17 ezer forint) – adta hírül a brit Metro újság.

mobiltelefon

A New York-i Egyetem tudósai egyébként vizsgálták is már az SMS-ezés "gyalogoseltérítő" hatását. Mobiltelefont nyomtak kísérleti alanyaik kezébe, akiknek azt bámulva kellett gyalogolniuk egyenes vonalban. Az alanyok egyik felének írnia is kellett, a másiknak csak tilos volt felpillantani a telefonról. Az író csoport tagjai 60 százalékkal gyakrabban tértek le az egyenes útról.

Vannak már olyan mobiltelefonok, amelyek kamerájuk révén kijelzőjük felső felén mutatják az utat az SMS-ezőknek, de elég szűklátókörűen. Fort Lee-ben még ezeket sem ajánlott használni.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: