Szaunával az influenza ellen

A szaunázás nem csak élményt és felfrissülést jelent, de kényezteti a bőrt, javítja a közérzetet, edzi az ereket és még a vírusokat is elűzi. A kellemes és hasznos kikapcsolódási formáról Szerencsés Lajos, az Oxygen Wellness szaunamestere beszélt.

Szépít, gyógyít!

A szauna valóságos csodát tesz a bőrrel, hiszen a forróságban az anyagcseréje két-háromszorosára fokozódik. A felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak és a zuhany alatt könnyen lemoshatók. Az elhalt szarurétegek eltávolítását megkönnyítheti a dörzs- és masszázsszivacsok használata is. Száraz, hámló bőrrel is érdemes szaunázni, hiszen a hőhatás erősíti a verejtékmirigyeket, ezen keresztül pedig a bőr feszesebb, lágyabb lesz. Pattanások ellen is beválik ez a módszer, hiszen a melegben megfolyósodik a bőrsejtekben raktározott faggyú, és a felszínre jutva, az izzadtsággal együtt távozik.

A szaunában uralkodó melegre és páratartalomra élénken reagál az egész szervezet, ráadásul a forróságban elpusztulnak a kórokozók, így kifejezetten ajánlott például egy kis „gőzölés” a felső légúti, hurutos betegségek esetén vagy éppen influenzajárvány idején – megelőzésképp.

Értréning

“A szaunázás igazi tréning az erek számára. Amikor ugyanis a forró kabinból kilépve a langyos vizes lemosás után a merülő fürdőbe csobbanunk a kitágult véredények villámgyorsan összehúzódnak. A vér ráadásul könnyebben is tud áramlani, hiszen a csökken az érrendszer periférikus ellenállása” – mondja Szerencsés Lajos. – “A szív egyre keményebben dolgozik, hogy megfeleljen a megnövekedett szükségleteknek. Így tehát a szaunázás éppolyan edzés a szívnek, mint a futás a lábizmoknak. Ráadásul a felgyorsult keringés a verejtékmirigyeket is arra ösztönzi, hogy felszabadítsák a felgyűlt salakanyagokat, így a méregtelenítés is beindul. Mindezeken felül a feszültség, a stressz oldására is kiváló ez a módszer.”

szauna1

Hogyan érdemes kezdeni?

Aki életében először szaunázik, legyen megfontolt, nem kell azonnal a legforróbb kabint választania, vagy a legmagasabb padra ülnie. Azt is érdemes eldönteni, ülve vagy fekve szeretné átadni magát a melegnek.

Az átlagos testhőmérséklet a szaunában rövid idő alatt 37 fokról 39 fokra, vagy akár magasabbra emelkedik, az egész testen megjelennek az izzadtságcseppek. Első körben 8-12 percig ajánlatos bent maradni. Ha azonban valaki csak rövidebb ideig bírja a forróságot, nem szabad erőltetnie, lépjen ki nyugodtan a kabinból. Ekkor következik a vacogás, amikor érdemes a jó keringés érdekében pár lépést tenni a hűvös levegőn. Ezután jöhet a hideg zuhany ideje, ami még azoknak is ajánlatos, akik később a hideg vizű medencében is elmerülnek. Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-effektust, az izzadás önmagában nem elegendő. A szaunában eltöltött körök közt – optimálisan három kör ajánlott – feltétlenül muszáj ugyanannyi időt pihenni, mint amennyit szaunáztunk, hogy a szervezetnek legyen ideje regenerálódni.

Alapszabályok

–          Nagyon fáradtan ne menjen szaunázni.

–          Szánjon rá elég időt, legalább másfél-két órát.

–          Higiéniai okokból használjon bent fürdőlepedőt, vegye le kint a papucsát, előtte is zuhanyozzon le és törölközzön szárazra.

–          Szaunázás előtt ne igyon túl sokat, utána viszont annál többet: ásványvizet, gyógyteákat, gyümölcsleveket.

–          Sportolni, úszni csak szaunázás előtt szabad, utána vagy közben nagyon megterhelné a szervezetet.

–          Tartson 5-10 perces szünetet minden menet között, az utolsó alkalom után pedig hosszabbat.

–          Lázasan, gyulladásos állapotban nem szabad szaunázni. Akinek egészségügyi problémája van (például visszeresség, magas vérnyomás), kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.