Oltás után sokkot kaptam!

Az Archives of Disease in Childhood című lapban megjelent tanulmány szerint rendkívül ritkán fordul elő oltás után az anafilaxiás sokknak nevezett allergiás reakció.

Az olykor végzetes kimenetelű anafilaxiát olyan tényezők idézhetik elő, mint bizonyos élelmiszerek fogyasztása, allergizáló virágporok, csípések, harapások, illetve bizonyos gyógyszerek és oltások. Mivel azonban igen ritka jelenségről van szó, nem lehet kijelenteni, hogy egy bizonyos fajta gyógyszer vagy klinikai kezelési mód mellékhatása volna.

A kutatók tizenhat éven aluli brit és ír gyerekeket vontak be a vizsgálatukba, akik a gyanú szerint egy oltást követően estek át a betegségen 2008-2009-ben. Ezen idő alatt összesen tizenöt esetet regisztráltak, amelyek kanyaró, HPV, hepatitis A és tífusz elleni, valamint tetanuszinjekciók beadása után jelentkeztek. A tizenöt gyanús esetből hétnél bizonyosodott be az anafilaxia jelenléte. Mindannyian teljesen felépültek, egyikük kezelés nélkül. Hárman közülük korábban is használtak adrenalintartalmú vakcinát allergiájuk kezelésére.

2m6iz608

Két esetet az egyszerű kanyaróoltás okozott. Mivel ebben az időszakban tizenhatezer adagot hoztak be ezekbe az országokba, azt lehet mondani, hogy százezer esetből tizenkétszer jelentkezik az allergiás reakció. HPV-oltásban több mint kétmillió gyermek részesült ezen időszakban, akik közül háromnál fordult elő a probléma. A hármas MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola elleni)-vakcina egyetlen esetben sem okozott anafilaxiás sokkot.

„A szakmát és a szélesebb közvéleményt is megnyugtathatják ezek az eredmények. A rendkívül kevés rendelkezésünkre álló adat ellenére talán így is be lehet azonosítani az anafilaxia kockázati tényezőit” – vélekedtek a kutatók.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.