Nyitott megközelítéssel az életvégi döntésekért

A nemrég bejegyzett Életvégi Tervezés Alapítvány interaktív előadássorozatot indított az életvégi területek kérdéseiről Budapesten. Az öt őszi előadás olyan témákat dolgoz fel, mint a hospice ápolás, a temetkezéshez kapcsolódó teendők, az egészségügyi önrendelkezés, a végrendelkezési módok és a betegségről, halálról való kommunikáció lehetőségei.

A halál társadalmi tabuja miatt nem ismerjük az életvégi szakaszban felmerülő döntési lehetőségeket, azok várható következményeit, jogainkat, kötelességeinket. Amíg nem tapasztaljuk a saját bőrünkön, addig bele se gondolunk, hogy milyen fontos kérdések ezek, pedig akkor már lehet, hogy késő elkezdeni válaszokat keresgélni, tervezgetni. Általában sem az orvos, sem a család nem tudja, hogyan beszéljen ezekről a kérdésekről, egyáltalán miket kell a halál közeledtével átgondolni.

Az alapítvány azért a célért jött létre, hogy az emberek az élet bármely szakaszában nyíltan beszélhessenek az életvégi kérdésekről. Az élet végességének elfogadása a gyakorlatias teendők előkészítésén túl egy olyan változást is hozhat az életszemléletben, amitől életünket teljesebbnek, értelmesebbnek élhetjük meg, ez pedig nem csak az idősek vagy betegek számára lehet hasznos.

időskor2

Szeptember 22-én, sorozatunk első előadásán dr. Muszbek Katalinnal, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatója beszélt arról, hogy milyen az élet a hospice ellátásban. Szerette volna egy kicsit közelebb hozni az érdeklődőkhöz a valódi hospice tapasztalatokat, hogy életszerűbbé tegye, kiszínezze a társadalomban élő merev, talán ijesztő képet.

Az Aranytíz Kultúrházban megrendezett őszi előadássorozat időpontjai és témái:

2014. október 6. hétfő 18:00 – Teendők haláleset után – dr. Angyal Eleonóra (kegyeleti szakértő)

2014. október 20. hétfő 18:00 – Önrendelkezés az intenzív osztályon – dr. Zubek László (intenzív terápiás szakorvos)

2014. november 17. hétfő 18:00 – Végrendelkezési lehetőségek, hagyatéki eljárás – dr. Lábady Tamás (polgári jogi bíró, egyetemi oktató)

2014. december 2. kedd 18:00 – Hogyan beszéljünk a betegségről, halálról? – dr. Bíró Eszter (tanácsadó szakpszichológus, Magyar Hospice Alapítvány)

Forrás: