Megnyílt hazánk tizennegyedik neuropathia centruma

A diabéteszes neuropathia a cukorbetegek mintegy 30%-át, hazánkban legalább 240 ezer embert érint. A neuropathiának ez a típusa nemcsak az idegszálak károsodását okozza, hanem károsíthatja többek között a szív- és érrendszeri funkciókat, ezért a neuropathiás cukorbetegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint a szövődmény által nem érintett diabéteszesek között. Ezen a korai felismerés és a helyes kezelés segíthet. A Wörwag Pharma évek óta támogatja a szakszerű ellátást biztosító rendelők megnyitását diagnosztikai felszereléssel, alkatrésszel és oktatással, aminek köszönhetően most a tizennegyedik centrum kezdheti meg működését a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban.

„Nagy öröm számunkra, hogy mostantól a XI., és a XXII. kerület betegei számára is elérhetővé válik a szakszerű neuropathia ellátás – jelentette ki Dr. Simonyi Gábor, a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház Anyagcsere Központ osztályvezető főorvosa a megnyitó alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

2015 januárjában a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban megnyitott rendelő a 14. neuropathiával foglalkozó diagnosztikai centrum, melynek létrehozását és működtetését a Wörwag Pharma támogatta. Az új centrumban a betegség felismerése korszerű diagnosztikai módszerekkel, többek között neurométerrel és neuroteszttel történik. A diagnosztikai műszerek és az alkalmazásukhoz szükséges fogyóeszközök, valamint a műszerek szervizelésének költségét is a támogató vállalat állja közel  3 000 000 forint értékben. Az együttműködés keretében a neuropathia centrumban dolgozó orvosok és asszisztensek rendszeres képzésben is részesülnek.

20150114_szentimre_korhaz_01

„Évről évre növekszik a kezelt neuropathiás betegek száma, 2014 végére az ország diagnosztikai centrumaiban vizsgált páciensek létszáma elérte a 7000-t, szemben a 2009-es 3300 fővel. Eddig 13 neuropathiával foglalkozó diagnosztikai intézmény megnyitásához és működtetéséhez nyújtott a Wörwag Pharma segítséget, az ellátó rendszer támogatására fordított összeg 2014-ben összesen mintegy 7 millió Ft-t tett ki. A fővároson kívül is elérhető már a szakszerű diagnózis és kezelés: Szekszárdon, Nyíregyházán, Szegeden, Győrött, Debrecenben és Pécsett is működnek neuropathia centrumok” – mondta el Dr. Kádár Éva, a Wörwag Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

A neuropathiának három típusa különböztethető meg: a motoros neuropathia, az autonóm neuropathia és a szenzoros neuropathia. Az autonóm neuropathia károsíthatja a szív- és érrendszeri, gyomor-bélrendszeri és a szexuális funkciókat, ezért az ilyen betegek körében ötször magasabb a halálozási arány, mint általában, a neuropathia-mentes cukorbetegek között. A szenzoros neuropathia következtében a betegek természetes érzékelési képessége csökken vagy teljesen kiesik, ugyanakkor sokszor ok nélküli érzéseket (fájdalmat, érzészavart, zsibbadást) tapasztalnak. A lábamputációk 85%-ért a neuropathia tehető felelőssé, amely mintegy 4000 esetet jelent évente. Ezek túlnyomó többsége megelőzhető lenne, ha időben diagnosztizálnák, és kezelnék a betegséget.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.