Harcoljon a megfázás ellen a természet erejével – 2. rész

A téli időszak a legtöbb ember életében megfázásokkal, influenzával teli. Ennek megelőzése céljából kiemelt jelentőséggel bír az immunrendszer megfelelő megerősítése. Mivel a természetes módszerek az utóbbi időkben előtérbe kerültek, megkérdeztük dr. Csókáné Török Orsolyát, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutáját, mit ajánl erre a célra.

Gyógyító illóolajok

Teafa: ha fertőtlenítésről van szó, biztosan dobogós helyet foglal el a teafa, ami vírusellenes hatása mellett remek baktérium-és gombaölő. Természetes antibiotikum révén óriási hasznát lehet venni a téli időszakban, hiszen enyhíti a légúti megbetegedések tüneteit, mivel köptető, hurutoldó, gyulladáscsökkentő hatással is bír. Párologtatóba csepegtetve nem csak kellemes illatot biztosít a lakásban, de véd a vírusos és a bakteriális fertőzések ellen.

Eukaliptusz: az eukaliptusz légúti megbetegedésekre kifejtett hatását már az ókorban is ismerték, hiszen antiszeptikus, erősítő és légzéskönnyítő is egyben. Nyákoldó hatóanyagainak köszönhetően hamar megszűnteti az orrdugulást.

Belsőleg alkalmazva az eukaliptusz illóolaj halálos lehet!!!

Citrom: a citromot akár illóolajként használja, akár magát a gyümölcsöt, magas C-vitamintartalma miatt remek immunerősítő, ráadásul elpusztítja a káros mikroorganizmusokat is. Hatékony lázcsillapító, így hőemelkedés/láz esetén előszeretettel ajánlják- lehetőleg belsőleg alkalmazva. Igen széles körben felhasználható, pl. párologtatáshoz, teába.

Kakukkfű: Kiváló a tüdőre és a hörgőkre kifejtett hatása, hatékonyan fertőtlenít. Felső légúti panaszokra, főként hangvesztésre,hörgő-, torok-, mandula- és gégegyulladásra ajánlott párologtatni vagy inhalálni.

shutterstock_141254941

Fontos tudnivalók az illóolajokról

  • csakis 100%-os tisztaságú illóolajokat használjon a gyógyászatban
  • a tiszta illóolajok igen magas koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagokat, így használatuk előtt érdemes szakemberrel egyeztetni
  • vízben nem oldódnak (mézben, zsíros tejben, tejszínben, zsíros olajokban igen)
  • mindig sötét, jól zárható üvegben tárolja őket
  • némelyik hígítás nélkül a bőrre kenve allergizáló hatású, kivétel égés esetén a levendula olaj
  • Inhalálás: 10-15 csepp illóolajat csepegtessen fél liter forralt vízbe, majd hagyja kissé lehűlni, mert különben a forró gőz megégeti  az orr-, és arcüregekben a nyálkahártya csillószőreit!
  • Aromaterápiás fürdő: a víz hőmérséklete ne legyen túl magas (kézmeleg), az illóolajakat (6-10 csepp) először keverjen össze 1 evőkanálnyi tejszínnel/zsíros tejjel/vivőolajjal és csak utána a vízzel. A fürdő ne tartson tavább 20 percnél.
  • Illatlámpa: 3-4 csepp illóolajat csepegtessen a vízbe, mindig pótolja az elpárolgott vizet. 2 óránál tovább ne párologtasson egy helységben!
  • Néhány aromaterápiás könyv nyugodtan ajánlja az illóolajok belső alkalmazását anélkül, hogy figyelmeztetne arra, hogy ezek olyan tömények, hogy idővel károsítják a veséket és a májat. Ezért inkább készítsen teát az illóolaj tartalmú növényekből, ami a növény összes hatóanyagát tartalmazza, illetve az adagok betartásával nem okoz károsodást.

Forrás: