Állandó egészségügyi készültség a fesztiválokon

A nyári fesztiválokon önkéntes orvosok és ápolók nyújtanak teljeskörű egészségügyi biztosítást és drogprevenciót.

A 85 ezres látogatottságot produkáló Hegyalján is ott volt a Helperek Egyesület, amely 80 segítővel vigyázott a fesztiválozók egészségére.

Dr. Szeles Géza, a Helperek Egyesület elnöke, a fesztivál vezető orvosa a WEBBetegnek elmondta, hogy egy egészségellátó és- védelmi háló működött a Hegyalja Fesztivál ideje alatt, a betegellátás mellett feladatuk volt a speciális mentés és ellátás, illetve a drogprevenció.

Állandó készültségben voltak az 5 nap alatt, összesen 80-an dolgoztak a Hegyalján. A személyzet képzett elsősegély-nyújtókból, ápolókból és orvosokból állt, akik önkéntes munkát végeztek.

pulzus5

Mindenre felkészültek

Tábori körülmények uralkodtak az egészségügyi bázison, ahol elsősegélynyújtó-hely, ellátó konténer fektetővel, sürgősségi ambulancia volt felépítve, ide várták a rosszulléttel, apróbb sérüléssel érkező fesztiválozókat, emellett főként fiatal egészségügyi járőrök a nap 24 órájában, 8, 10 és 12 órás műszakokban, előre eltervezett útvonalakon szemléztek, felmérték a helyzetet és szükség esetén szakszerű segítséget tudtak nyújtani vagy kérni. Állandó kapcsolatban voltak az orvosokkal és a mentőkkel.

Úgy képzelhetjük el az egész rendezvény-egészsügyi ellátást, mint egy kisebb városban működő szolgálatot mentőorvossal, eset és roham kocsival, irányítókkal, állandó készenlétben álló orvosokkal és ápolókkal, kapcsolatban az OMSZ-el, hogy ha bármelyik sérültet kórházba kell szállítani, minden gyorsan és precízen történjen.

Dr. Szeles Géza elmondta azt is, hogy a Hegyalján külön van a lakóterület és a fesztivál helyszíne, ez abból a szempontból szerencsés, hogy hajnalban csökken a terhelése a rendszernek, átláthatóbb a terület. A Sziget esetén ez már bonyolultabb, ott ezért is van szükség 400 segítőre.

Van több olyan elsősegélynyújtónk, aki orvosi egyetemre jár, és van olyan orvos, aki évekkel ezelőtt zenei fesztiválokon kezdte, mint önkéntes és most is eljött segíteni – mesélte Dr. Szeles Géza.

elsosegely

Közel 600 ellátás 5 nap alatt

A sokévi statisztikát követi az idei fesztiválév, nincsenek kiugró esetek, a vezető orvos beszámolt térd– és bokasérülésekről, rosszullétekről, felső légúti problémákról a por miatt, megfázásokról vagy a kánikula idején előforduló napszúrásról. Ottjártunkkor hasi panaszokkal kereste fel az egyik lány a bázist.

Egy kisebb fesztivál idején összesen 5-600 ellátás történik, ez a Sziget esetében sokkal több, maximum 4000 ellátás lehet

Fontos hangsúlyt kap a fesztiválokon a drogprevenciós helyszín, ahol pszichológusokkal és kortárssegítőkkel várják a közönséget. A krízisintervenció lényege, hogy a szakemberek egész napos ügyeletet tartanak, és segítenek, ha baj van.

Véradás a koncertek között?

A szabadságolások és a nagy meleg miatt a nyári hónapokban csökken a véradók száma. A betegségek, balesetek azonban nem mennek szabadságra. Ilyenkor a vérkészletek is nagyobb ingadozást mutathatnak, ezért a Magyar Vöröskereszt a zenei fesztiválokon is várja a véradókat. A Hegyalja Fesztiválon két napra parkolt le a szervezet kamionja az egészségügyi bázis közelében, ahová összesen 85-en látogattak el, 69 fiatal adott vért – tudtuk meg a Magyar Vöröskereszt sajtóirodájától.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: