A várandósok körében több a súlyos autóbaleset

A terhesség második harmadában jelentősen megnő a súlyos balesetek kockázata – derült ki egy kanadai kutatásból.

Több mint 500 ezer várandós nő adatait értékelték a torontói Sunnybrook Egészségügyi Központ tudósai, akik a balesetek kockázatát kutatták. Az adatok ötéves időtartamot öleltek fel. Az eredmények a Canadian Medical Association Journal című szaklapban jelentek meg.

A várandósság második harmadában majdnem a felével emelkedett a legalább két járművet érintő balesetek száma, ahol sürgősségi orvosi ellátásra is szükség volt. Míg az autót vezető nők esetében a terhességük előtti években átlagosan havi 177 ilyen baleset történt, a második trimeszterben ez a szám havi 252-re növekedett.

shutterstock_646256441

A Donald Redelmeier és kollégái készítette tanulmány nem tért ki arra, ki volt az egyes balesetek okozója. A gyalogos vagy az autóban utazó várandósok baleseteinek száma a vizsgált időszakban nem mutatott ilyen emelkedést. A kutatók a második harmadban megnövekedett baleseti kockázatot a terhesség olyan kísérőjelenségeinek a számlájára írták, mint a fáradtság, a csökkent koncentráció vagy a szórakozottság. A terhesség középidejében ezek a kellemetlenségek már jelentkeznek, noha a testi változások még alig észrevehetőek.

Redelmeier feltételezi, hogy a várandós nő ezért talán túlbecsüli a képességeit. A kutató szerint az eredmények nem arra intenek, hogy a kismamák ne vezessenek, hanem arra, hogy legyenek óvatosabbak. A tanulmányt kísérő közleményben hozzátették, hogy a várandós nők abszolút baleseti kockázata még mindig alacsonyabb, mint az azonos korosztályba tartozó férfiaké.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.