Friss: Adatok érkeztek és kiderült, mennyire súlyos is a koronavírus-járvány Magyarországon

28 427 fős többlethalálozást okozott Magyarországon a koronavírus-járvány első három hulláma az előző évek adataihoz képest – derül ki Tóth G. Csaba közgazdász-demográfus tanulmányából, melyet a 444 szúrt ki.

Korábban a Portfolio is végzett elemzést a többlethalálozásokról, melynek konklúziója többek közt az volt, hogy a koronavírus járvány 4. hulláma miatt eddig mintegy 8 ezer fővel halhattak meg többen az ősz eleje óta Magyarországon a “szokásosnál”.

Fotó: 123rf.com

Mi az a többlethalálozás?

A hazai és nemzetközi koronavírus-járvány adatai közül a legmegbízhatóbbnak többnyire egy „nem-koronavírusos” statisztikát szoktak tekinteni: a többlethalálozást. A mutató azt jelzi, hogy a járvány heteiben mennyivel haltak meg többen (vagy kevesebben), mint a járvány előtt az év hasonló időszakában. A többlethalálozási mutatót pont azért tartják sokra, mert egyszerűen megkerüli azokat a problémákat, hogy kit tekintsünk koronavírusban elhunytnak, hány fertőzöttet találunk meg, mindenkit sikerül-e letesztelni a kórházakban stb. Ehelyett egyszerűen összeveti koronavírus időszakának halottjait a járványmentes időszak haláleseteivel.

Ez a mutatót például azok az esetek is növelik, amikor az egészségügy túlterheltsége miatt valakit nem tesztelnek koronavírusra, mégis covidban hal meg, vagy ha egyéb betegsége ellátatlanság miatt okozza egy beteg halálát. Ugyanakkor például a többlethalálozást csökkenti, ha a koronavírus-járvány idejére kiszorul a megszokott influenzavírus, és emiatt nem szed annyi áldozatot, mint amennyit a téli hónapokban szokott.

Foto:123rf.com

A mostani tanulmányból kiderül, hogy miközben az első hullám viszonylag enyhe volt, a második hullám már 15 200 fős többlethalálozást okozott, amely 29%-os növekedést jelent. A harmadik, tavaszi hullámban 13 400 fő volt a többlethalálozás.

Ez a tanulmány a negyedik és most zajló, ötödik hullám adatait még nem tartalmazza.

Az omikron ijesztően más helyzetet teremthet Magyarországon, eltérőt attól, mint amit az ötödik hullám előtti időkben tapasztaltunk.

Ez az omikron legnagyobb veszélye – Az egész országot megviselheti

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.