Forróság és hidegfronti hatások

A sok napsütést általában csak kevés felhő zavarja, erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, és zápor, esetleg zivatar estig a Dunántúl északnyugati felén és az északi országrészben lehet néhol.

Folytatódik a forróság

Vasárnap estétől északnyugaton már kezdődő hidegfronti hatás terheli az arra érzékenyeket. Megnyúlhat a reflexidő, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. Az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódhatnak.

Az esti órákban zivataros csapadékrendszere éri el hazánkat, legelőször az északnyugati határvidéken kezdődhet kiterjedtebb zivatartevékenység. Napközben megélénkül, az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik a déli szél. Emellett zivatarok környezetében erős, esetleg viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet délután 29 és 34 fok között várható. Késő estére 21 és 28 fok közé hűl le a levegő.

nyar

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig:

Hétfőn egy átvonuló hidegfront miatt átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és sokfelé várható zápor, zivatar. Az időszak hátralévő részében a napsütésé lesz a főszerep, és már számottevő csapadék sem valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) hétfőn az ország területének 40 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdáig általában 25 és 31, csütörtökön 30 és 33 fok között valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. július 29. 23,5 °C +1,0 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 38,5 °C (2013) legalacsonyabb hőmérséklet: 6,5 °C (1926)

Forrás: met.hu