Milyen a jó nyaralás? 1. rész

Jól nyaralni nem is annyira egyszerű! Hogy milyen buktatókat kell elkerülnünk, és hogy milyen a jó nyaralás, az kiderül a dr. Kohári György pszichoterapeutával készített interjúnkból.

Mennyi időre menjünk nyaralni?

Évente egyszer érdemes hosszabb szabadságot kivennünk. Egyetlen hét biztosan nem elég, két hét határeset, három már jó, de megkockáztatom, hogy egy hónap az ideális. Sajnos ezt a magyar munkahelyek többsége nem teszi lehetővé, de Franciaországban például teljesen természetes!

Miért nem elég egy hét?

Legalább két-három napra van szükségünk ahhoz, hogy eltávolodjunk a munka világától. A szabadság utolsó napjaiban pedig újra elkezdenek bennünket foglalkoztatni a benti feladatok, konfliktusok. Ha mindez egy hét alatt zajlik le, akkor alig marad néhány felhőtlen napunk.

Egyesek szinte dicsekszenek azzal, hogy már öt éve nem voltak nyaralni…

Ez már az úgynevezett „workaholizmus”, azaz a munkamánia kategóriája, amiről érdemes szakemberrel is beszélgetni, mert nem egészséges. A háttérben önbecsülési probléma is állhat: „Nem szabad hosszabb szabadságot kivennem, mert a cég felismeri, hogy nem vagyok pótolhatatlan.” Vagy: „Csak akkor érek valamit, ha dolgozom.” Ezek téves elképzelések!

nyár, nyaralás, gyerek, koktél, tenger, napozás

Az jobb, ha elmegyünk ugyan nyaralni, de közben vállaljuk, hogy a szabadság alatt „egy kicsit” dolgozunk otthonról?

Nem tartom jó ötletnek. Ezzel csupán annak az illúzióját teremtjük meg, hogy a vakáció alatt is kézben tartjuk a munkahelyi dolgainkat. Valójában azonban ez a „kis munka” éppen elég ahhoz, hogy ne tudjunk elfeledkezni a cégről, hogy ne tudjuk igazán elengedni magunkat.

Furcsa, ha egy kemény munkanap után másnap már a tengerparton találjuk magunkat…

Könnyebb, ha átmenetet alakítunk ki. A nyaralás előtti héten már igyekezzünk kicsit kevesebbet dolgozni, és az előtte lévő napot vegyük ki szabadságnak, hogy jobban ráhangolódjunk a vakációra. Az lenne az ideális, ha hazatérve ismét rápihennénk egy napot, mielőtt visszamegyünk dolgozni.

Sajnos a realitás inkább az, hogy a szabadság előtti és az azt követő napok még a szokásosnál is keményebbek: mintha „be kellene hoznunk” a lemaradást. Legalább arra törekedjünk, hogy az elutazás előtti napon ne dolgozzuk halálra magunkat!

nyár, nyaralás, család

Hová menjünk nyaralni?

Ez ízlés és pénztárca kérdése. Ennél fontosabbnak tartom azt, hogy mit csinálunk a nyaralás alatt. Olyan tevékenységet érdemes választanunk, ami ellentétes azzal, amit nap mint nap végzünk. Ha például reggeltől estig egy irodában ülünk, a nyaralás teljen sok mozgással, sportolással, lehetőleg a szabadban. Ha fizikai munkát végzünk, pihentető vakációt szervezzünk, mondjuk, múzeumlátogatással.

Ha sok stresszel jár a beosztásunk, a szabadság legyen a nyugalomé, például heverésszünk naphosszat a tengerparton. Ha monoton munkát végzünk, próbáljunk ki extrém sportokat. A legfontosabb, hogy olyan tevékenységet folytassunk, amit élvezünk, vagy amit még nem ismerünk, de szeretnénk kipróbálni.

Cikkünk hamarosan folytatódik!

Forrás: https://napidoktor.hu/index