Megvan a hosszú élet titka?

A könnyed kocogás igen előnyösnek tűnik élethosszunk szempontjából, ám a túl sok futás éppenséggel éveket vehet el az életünkből – derítette ki egy új tanulmány.

Sokkal inkább hozzásegíthet a hosszú élethez, ha könnyed jogging-ot végzünk, ahelyett, hogy futnánk.

Egy dániai tanulmány szerint a hosszú élet kérdésére a heti 1-2,4 óra jogging lehet a válasz.

Dán kutatók 2001 óta több mint 5000 embert követtek nyomon, beleértve 1098 egészséges joggingolót és 3950 egészséges, de kocogást nem folytató alanyt – a koppenhágai City Heart tanulmány adatait használva.

Kiderült, hogy a könnyed és mérsékelt kocogás előnyösebb, mint ha valaki abszolút nem mozog vagy megerőltető futással edzi magát.

A Journal of the American College of Cardiology szaklapban a kutatók meg is írták: felfedezésük szerint az erőteljesen futóknak majdnem ugyanakkora az esélye a korai halálra, mint azoknak, akik ülő életmódot folytatnak és nem végeznek testmozgást.

Összesen 28 haláleset fordult elő a joggingolók körében és 128 haláleset a testmozgást nem végzők nagyobb számában. Összességében, a kocogók fiatalosabbak voltak, alacsonyabb vérnyomással rendelkeztek, testtömeg indexük (BMI) is alacsonyabb volt, kisebb valószínűséggel dohányoztak vagy voltak cukorbetegek.

shutterstock_83690434

Az aktivitás egészségügyi kockázatai

Az új felfedezések alátámasztják a korábbi kutatásokat is, melyek azt sugallják, hogy a mérsékeltnél megerőltetőbb testmozgás végzése többet árthat, mint amennyit használ. Ezért igen hasznos a megfelelő mennyiségű mozgást végezni.

Dr. Peter Schnohr kutató egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, fontos tisztában lenni azzal, hogy a lassan futók (joggingolók) tempója intenzív mozgásnak felel meg, míg a megerőltető futást végzőké nagyon intenzív mozgásnak. Ha utóbbit évtizedeken át végezzük, az aktivitás ezen szintje egészségügyi kockázatokat eredményez, különös tekintettel a szív- és érrendszerre.

Dr. Schnohr hozzátette: az adatok azt mutatják, hogy lehet a testmozgásnak egy felsőbb határa, amely a legjobb egészségügyi előnyökkel jár. „Amennyiben a célunk az, hogy csökkentsük a korai halál kockázatát és növeljük az élethosszt, a heti néhány alkalommal végzett, mérsékelt tempójú jogging (kocogás) jó stratégia. Ennél több nemcsak szükségtelen, de ártalmas is lehet.”

„Nem kell maratonokat futni”

A tanulmány azt mutatja, nem kell maratonokat futnunk ahhoz, hogy a szívünket egészségesen tartsuk. A könnyed jogging sokkal előnyösebbnek tűnik, mint ha valaki inaktív vagy nagyon intenzív mozgást végez. Talán éveket nyerünk azzal, hogy a mérsékelt kocogást választjuk – mondta el Maureen Talbot, a British Heart Foundation vezető kardiológiai ápolója a felfedezésekre reagálva.

Az általános javaslat az, hogy hetente 150 perc mérsékelt intenzitású mozgást végezzünk. Ez soknak hangozhat, de még a tempós séta is jó edzés. Sőt, ha korábban túl sokat ültünk a kanapén mozgás helyett, ez kezdésnek remek is lehet – tette hozzá a szakember.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index