Lazítás és relaxálás – állóképesség javítás

A rela­xáció csak egy része az állóképesség-növelő programunknak. Rendsze­resen kell végeznünk a gyakorlatokat is!

Természetesen önmagában a lazítástól nem fogsz jó kondícióba kerülni. A relaxáció csak része a teljes állóképesség-javító programnak. Rendszeresen kell gyakorolnod, edzened, és ha valamilyen megerőltető sportot kívánsz űzni, még plusz erőre és állóképességre is szükséged lesz, de mindezek elsajátításában is kulcsszerepet játszik a lazítás, a kikapcsolódás.

A testgyakorlás ahhoz is hozzásegít, hogy könnyebben relaxálj. A Zen-szerzetesek is rendezik kavicskertjeiket szabályos, előírt minták szerint, fizikai meditációra használva fel a munkát. Sokan tapasztalták már, hogy a testgyakorlást követően nyugalom és optimizmus tölti el őket, de ritkán vonták le az ebből adódó következtetéseket.

yojogaku

Pedig egyszerű: a testgyakorlás közben és után megbékélnek önmagukkal, s kipihenten folytatják napi tevékenységüket. Nem lehetne felhasználni ezt a lelkiállapotot arra, hogy a testgyakorlás során is jobb eredményeket érjünk el, és jobban érezzük magunkat?

Ha a testgyakorlás előtt tudatosan relaxálsz, tested-lelked megszabadul a mindennapi élet feszültségeitől. Időt és energiát takarítasz meg, s a tornagyakorlatokat már oldottan, lazán végezheted. Ez növeli a gyakorlatok hatékonyságát is!

A relaxációs gyakorlatok segítségével lehetővé válik, hogy egyre jobban saját testedre koncentrálj,  és egyre magasabb szintre juss az önmegvalósításban. A torna előtt és után is szakíts időt arra, hogy legyen néhány perced a lazításra! Az előzetes relaxáció után sokkal jobban tudsz koncentrálni az elvégzendőkre, hiszen már elűzted elmédből a napi gondokat.

A gyakorlatokat követő pár perces nyugalom és pihenés pedig lehetővé teszi, hogy tested és lelked feldolgozza, hasznosítsa a torna tapasztalatait, mialatt te szinte oda sem figyelsz önmagadra, ,,csak” élvezed, hogy béke és nyugalom tölt el.

Az egyszerű relaxációs technikákat azonban ne csak torna előtt és után használd, s ne csak a testgyakorlás körére korlátozd! Minden helyzetben alkalmazhatod őket, amikor lélekben pár percre megszöknél a mindennapi élet gondjai elől. Kapcsolj ki egy kicsit! Meg fogsz lepődni, mennyi haszna lesz annak, ha jól bánsz önmagaddal!

Bizonyos mennyiségű feszültségre szüksége van a testnek, például ahhoz, hogy egyáltalán egyenesen tarthassuk, de azon túlmenően a külső körülmények, és a lelkiállapotunk befolyásolhatja testünk állapotát. Mindez többletfeszültséget eredményez, és akadályozza a hajlékonyságot!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.