Kutyás sportok a családnak!

Játékos kutyánkkal már végigjártuk a kutyaiskolát, gyakran sétálunk, labdázunk. Milyen kutyás sportokat próbálhatunk még ki együtt a házi kedvenccel és a gyerekekkel?

A legizgalmasabb kutyás sportok:

Agility

A kutyás ügyesség sportok közül az egyik legismertebb. A pályán 12-20 akadályt kell teljesítenie a kutyánknak, egyensúlyoznia kell, másznia, kúsznia. Sok pályán van hordó vagy cső és olyan akadály, ami instabil – ez igazi bátorságpróba sok versenyzőnek.

A feladat, hogy a lehető leggyorsabban és a legkevesebb hibaponttal jusson végig kutyánk a pályán. Az agility edzés sokszor követi a kezdő engedelmességi tréninget a kutyaiskolában. Nem véletlenül választják sokan ezt a folytatást, mivel változatos, szórakoztató, és segít egyre jobban összehangolódni a kutyának és gazdájának.

Mivel a gazdik is aktívan részt vesznek az órákon, kitűnő átmozgató edzés. Az edzések is és a versenyek is nagyon izgalmasak és látványosak, így már kisiskolás gyerekek is élvezni szokták.

Fotó: 123rf.com

Flyball

Negyven éves múltra tekint vissza ez a kutyás sportág. Elég összetett, így családi sportként nagyobb, kamasz gyerekekkel érdemes belevágni, és persze kell hozzá egy labdafanatikus kutya is. A flyball kifejezetten csapatsport, melyet általában négy kutya alkot.

Több akadályon át kell megközelíteni a labdaadogató gépet, majd a kutyáknak visszafelé a labdával kell teljesíteni ugyanazt a pályát. A csapattagok akkor indulhatnak, ha az előző versenyző visszaért a startvonalhoz.

Amellett, hogy sok gyakorlást igényel, össze kell hangolni a résztvevők programjait, az edzéseket. Ha vannak a baráti körben hasonló korú gyerekek, és lelkes kutyák, akkor viszont minden nehézség ellenére érdemes kipróbálni, igazi csapatépítő elfoglaltsága családoknak.

Frizbi

Szintén majdnem negyven éves múltra tekint vissza a kutyás frizbi. Amerikából indult a kutyás sportok korongos válfaja. Az elmúlt évtizedek alatt több ága is kialakult, versenyeken főleg freestyle és távolsági futamokat indítanak. Az 1970-es évek közepétől gyártanak már kifejezetten kutyáknak szánt frizbit.

A kutyás frizbi nagy előnye, hogy azok is tudnak folyamatosan gyakorolni, akiknek nincs lehetőségük kutyaiskolába, órákra járni. Kitűnő családi elfoglaltság, ahol a gyerekek és a kedvenc együtt ügyesednek a dobásban, elkapásban. A feladat helyes kivitelezésénél fontos, hogy a frizbi visszaérkezzen a dobóhoz. Közben lehet nagyokat szaladni, trükközni, ugrani, de a vége az, hogy játékosan gyakorolja a kutyánk is az engedelmességi feladatokat.

Ha szeretnénk, nevezhetünk versenyeken is. Ha csak a kellemes mozgás a lényeg, akkor is jó választás a frizbizés. Arra viszont érdemes figyelni, hogy kutyának készült korongot használjunk, és idősödő kutyánknál óvatos, lapos dobásokra váltsunk, hogy elkerüljük a sérüléseket. Erre figyelmeztessük a gyerekeket is!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Balogh Natalia

    Szuper volt a cikk, amiben leírtál pár sportot kutyákkal rendelkezőknek. Így nem csak a gazdák részesülnek testmozgásban, hanem a házi kedvenceik is. Arra viszont érdemes figyelni, hogy eltérő a kutyák és az emberek látóképessége. Akit érdekel a téma ebben a bejegyzésben bővebben olvashat. https://tudomanyplaza.hu/a-kutya-latokepessege/

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.