Készítsük fel magunkat egy új sportra

Az évszakok változásával az is változik, milyen sportokat űzünk. Változik a testünk, a felszerelésünk és az edzés is. Ha felkészítjük az izmainkat a különböző sportokra, megelőzhetjük a sérüléseket.

Sport választása: Kerékpár vagy síléc?

Használjuk a kerékpározás-síelés összehasonlítást annak bemutatására, hogy ezek a sportok eltérő követelményeket támasztanak a testünkkel szemben. Először is, a kerékpárosok azon dolgoznak, hogy a mellkasuk felé húzzák a térdüket. A test elülső részén lévő izmok, amelyektől a kerékpáros előredőlt pozícióban ül, erősek és feszesek. A kerékpárosnak a kerékpárja fölé dőlő testtartása nagyban eltér a síző testtartásától.

A kerékpározás a kerékpár körüli limitált területen is érvényesül. A hatékony tekerés és az egyensúly megtartása arra kényszeríti a kerékpárost, hogy feszítse meg magát a kerékpár körül. A cél az, hogy korlátozza azt a területet, amelyen belül dolgozik, vagyis hogy minimalizálja a „munkaterületet”.

A sízők, ezzel szemben, nem valószínű, hogy ennyire odafigyelnek a térre. Az ő munkaterületük nincsen ilyen szigorúan meghatározva. És hacsak nem gyorskorcsolya versenyzők, nekik nem kell gyakorolniuk az előredőlt pozíciót.

Sportsérülés megelőzése

Amikor az ember másik szezonális sportra vált, az a legfontosabb, hogy megelőzze a sportsérüléseket. Mielőtt véget ér az egyik szezon, kezdje el felkészíteni a testét a következő sportra. Legalább 4-8 hétre van szükség ahhoz, hogy felkészüljön a másik sportra. Ha korábban voltak sérülései, lehet, hogy még ennél is több időre lesz szüksége.

siel

Ha nem áll át fizikailag, sérüléseknek teszi ki magát. Tanácsos a következő sportot alacsony fizikai intenzitási szinten kezdeni. Ha szükséges, tegyen alapfokú elsősegély óvintézkedéseket. A fájó izmok jegelése és aerób gyakorlatok végzése elmulasztja a fájdalmat és meggyorsítja a felépülést.

Jobb sportteljesítmény

A sportra idejében való felkészülés jobb sportteljesítményt tesz lehetővé. Mi jelent a teljesítmény?

A teljesítmény a sportolásra való képességet jelenti. Ebbe beletartozik, hogy az izmok képesek végrehajtani az adott sporthoz szükséges alapmozdulatokat. A teljesítmény azt is jelenti, hogyan érezzük magunkat a sport gyakorlása közben.

A teljesítménynek vannak mérhető értékei is. Utalhat az alaptevékenységek elvégzéséhez szükséges időre. Utalhat bizonyos mozgások elvégzésének nehézségi szintjére. Utalhat arra is, hogy a sport végzése közben mekkora könnyedséget, kreativitást vagy művészi elemet tudunk felmutatni.

Ha felkészülést tervez a következő sportra, vegye fontolóra a fent leírt valamennyi tényezőt. Miben különböznek a sportok egymástól? Milyen állapotban van a teste? Vannak sérülései? Mit jelent Önnek a teljesítmény? Könnyebbé tehető az átállás, ha felveszünk egy személyi edzőt vagy szakmai edzőt.

Forrás: https://napidoktor.hu/index