Erre figyeljen, ha asztmával sportol!

Asztmával sem kell lemondania a rendszeres testedzés jótékony hatásairól! Mozgással nem csak az erőnlét fejleszthető, de a tünetek erőssége és gyakorisága is csökkenthető, az életminőség javítható.

Az elhízás rontja az asztmával küzdők tüneteit

Az asztma krónikus, vagyis nem gyógyítható, de jól kezelhető betegség. Ehhez azonban a gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos az életmódbeli tényezők szerepe is: például a dohányzás elhagyása és a testmozgás. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az elhízás jelentős mértékben rontja az asztmás beteg állapotát: növeli a nehézlégzés, az asztmás roham kialakulásának kockázatát. A betegek többsége azonban az asztma diagnózisa és a szükséges gyógyszeres kezelés megkezdését követően sem végez rendszeres testedzést annak ellenére, hogy a mozgásszegény életmód és az ebből fakadó elhízás negatív hatását a gyakorlat és több vizsgálat is igazolja.

A sport kedvező hatásai
Az asztmás betegségnek eltérő típusai és súlyossági fokai léteznek. Közös vonásuk a légutak krónikus gyulladásával járó állapot, ami miatt több beteg tapasztal fizikai terhelésre jelentkező légzési nehezítettséget az edzések során. A mai terápiás lehetőségek mellett azonban az asztmás betegek is sportolhatnak, és kell is, hogy mozogjanak az életminőségük és munkaképességük megőrzéséért – hangsúlyozza a főorvosnő. A testmozgás nem csak a túlsúly elkerülésében segít: hatására nő az állóképesség, javulhatnak a légzésfunkciós értékek is.

asztma

A szükséges gyógyszerek beállítása

Az asztmás beteg esetében egyaránt figyelembe kell vennünk a fizikai aktivitás hatására jelentkező rohamok lehetőségét és a por, parlagfű, egyéb allergének hatására fellépő nehézlégzés kockázatát. Megfelelő kontroll, egyénre szabott gyógykezelés és a belégző készülékek helyes használata mellett azonban nyugodtan sportolhat a beteg. Ha a beteg jelzi, hogy szeretne rendszeresen sportolni, akkor megbeszéljük az ehhez szükséges teendőket – magyarázza dr. Potecz Györgyi. Egyeztetjük, hogy az edzések előtt, alatt és után szükséges-e, és ha igen, akkor milyen gyógyszereket használnia, hogy a fizikai terhelésre esetleg jelentkező tüneteket megelőzze. Edzések előtt fontos a bemelegítés, a fokozatos terhelés. Ha úgy érzi, hogy a tünetei erősödnek, akkor tartson pihenőt, megbeszéljük, hogy ilyen esetben milyen gyógyszerekkel enyhítheti a panaszait. Fontos, hogy az időjárási viszonyokat figyelembe véve eddzen! Az asztmás tünetek hideg levegő, magas légszennyezettség, pollenek hatására rosszabbodhatnak, ezért ilyenkor érdemes a benti, edzőtermi edzést választani.

sport

Ajánlott sportok
Általánosságban elmondható, hogy asztmások számára elsősorban az úszás ajánlott. Javasoltak még az olyan sportok, melyek nem kívánnak sok futást – inkább statikus sportágak, mint a vívás, evezés, vitorlázás, asztalitenisz, de lehet magasugrás, távolugrás, kalapácsvetés, judo, vagy súlyemelés. Röplabda, lovagolás, sportlövészet szintén űzhető, a kerékpározás – különösen magas pollenkoncentráció esetén – megfontolandó. Azonban itt is figyelembe kell venni az egyéni tüneteket, esetleg egyéb betegségeket, emiatt a sportág megválasztása is személyre szabott.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.