Aktív fájdalomcsillapítással hatékonyan kezelhető az idegbecsípődés

A kerttulajdonosok tavasztól egészen őszig szinte  kitelepülnek a kertbe. Amíg az idő engedi, a kültéri étkezések, beszélgetések, kerti munkálatok veszik át a vezető szerepet a szabadidő eltöltésében, több hónapon keresztül.

Mi is az idegbecsípődés?

A virágültetés, a fűvetés, a trágyázás és a kapálás bár kellemes időtöltés, sokan mégis megszenvedik ezt az időszakot, hiszen elég egy rossz mozdulat, és az illető moccanni sem bír. Dr. Váradi Éva, reumatológus főorvos elárulja, vajon hogyan lehet megszüntetni az idegbecsípődésből adódó fájdalmat.

Sokszor hallani, hogy valakinek becsípődött valahol egy ideg, ami nem is csoda, hiszen gyakran nem is kell nagyobb fizikai megerőltetés hozzá. Megtörténhet, ha az ember rosszul fordul meg az ágyában, vagy ha csak egyszerűen fel próbál egyenesedni.  Ilyenkor egy hirtelen, éles fájdalom jelzi a problémát, és nem ritka, hogy az illető mozgásképtelen lesz.
De hogy pontosan mi is játszódik le ilyenkor? A gerincvelőből kilépő oldalirányú idegek nyomás alá kerülnek, degeneratív elváltozások, illetve a porckorong elmozdulása következtében. A fájdalom akár hosszú hetekig is elhúzódhat, és kezelés nélkül csak ritkán múlik el magától. A tüneti terápia – pl. fájdalomcsillapítók- csak ideig-óráig hoznak enyhülést, azonban a kiváltó okot nem szüntetik meg, így végleges javulást nem eredményeznek.

derékfájás

Szüntesse meg mihamarabb a fájdalmat

Akut mozgáskorlátozottságot okozó idegbecsípődéses állapot leggyakrabban lumbago formájában jelenik meg, de nyaki és háti gerinc mentén is előfordulhat. Ilyenkor az érintett gerinc melletti izmok fájdalmas görcsös állapota áll fenn, sokszor végtagba vagy bordákba  kisugárzó fájdalommal. Az esetek nagy részében orvosi segítség és aktív fájdalomcsillapítás szükséges a teljes gyógyuláshoz, így érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, hogy elkerülhető legyen a hosszú időn át tartó szenvedés.
Az aktív fájdalomcsillapítás lényege az ok, a fájdalom kiindulópontjának kezelése. A célzott és erőteljes kezelés hatására a fájdalom gyorsan és jelentősen csökken, a mozgáskészség helyreáll anélkül, hogy az egész szervezetet terhelnénk feleslegesen.

Az aktív fájdalomcsillapítás első lépése a fájdalom kiindulópontjának azonosítása. Idegbecsípődés esetében azon pont megtalálása, ahol a fájdalmas ideg a gerincből kilép. A fájdalom eredetének azonosítását követően a kezelés személyre szabottan leggyakrabban injekcióval történik – érzéstelenítő, gyulladáscsökkentő vagy éppen homeopátiás készítmény beadásával. Speciális esetekben az akupunktúrás kezelés is szóba jöhet. A tartós eredmény érdekében a kezelést párszor ismételni szükséges.

„Az aktív fájdalomcsillapításnak köszönhetően a kerti munka tovább folytatható, a mindennapi mozgás gyorsan visszanyerhető” – mondja dr. Váradi Éva főorvos, fájdalomspecialista.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.