Tartós karcsúság

Nem koplalni kell, hanem tudatosan táplálkozni: a sikeres fogyás a fejben dől el.

Első lépésként kérdezze meg magától, miért akar lefogyni!

Testtömeg-indexe 30 fölött van? Egészségügyi problémái vannak? Ha igen, akkor a fogyással jó úton jár, de legyen óvatos: a fogyási vágy könnyen elfajulhat.

Ne hagyja magát lebeszélni! A kövérségre való hajlam ugyanolyan veszélyes, mint maga a kövérség. Az, hogy mit és mennyit eszik, csak Önön múlik. A sikeres fogyás fejben dől el: figyelje, vizsgálja meg étkezési szokásait, rossz beidegződéseit motivációján keresztül.

Vezessen étkezési naplót, így képet kap, melyik ételt mikor és miért ette. Ez segít, ha új stratégiát kell kidolgozni. Ne állítsa túl magasra a mércét: 5-10 százalékos fogyás 3-6 hónap alatt reális és teljesen elfogadható.

Fotó: 123rf.com

 

Táplálkozzon tudatosan: koncentráljon az ízekre és mindig szakítson időt az evésre. Tartózkodjon az energiadús ételektől, csakúgy, mint a magas cukor-, illetve zsírtartalmúaktól. Fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, de ehhez nem muszáj a kalóriákat számolni.

Ne tagadjon meg magától semmit! Ha valamit tilos enni, nehéz kibírni, hogy ne fogyasszunk belőle, ehelyett engedélyezzen magának minden héten bizonyos mennyiségű csokoládét vagy süteményt, de persze ne vigye túlzásba.

Próbáljon rendszeres étkezési szüneteket tartani! Ne hagyjon ki egy ilyen szünetet sem és mindig lakjon jól! Aki folyton majszol, nassol valamit, az sosem tudja meg, milyen a jóllakottság érzése.

Édességet csak desszertként, az (rendszeres időközönkénti) étkezések végén egyen, ne az azok közötti “üresjáratokban”! Aki édességet eszik, mikor éhes, csak a farkasétvágyát növeli. Ne hagyjon szanaszét a lakásban nyalánkságokat, sőt lehetőleg ne is halmozzon fel ilyen “készleteket”: ha nincs egyáltalán finomság, könnyebb ellenállni. A legfontosabb az akaraterő.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.