Paleo diéta

Ez a diéta ajánlható azoknak, akik a természetes módszerek hívei. Azoknak, akik életmódváltással vissza szeretnének térni szervezetük egyfajta természetes egyensúlyához.

A dinnye diéta azoknak való, akik szívesen kerülnék a civilizációs fejlődés okozta étrendi károsító hatásokat. Elérhetünk vele súlycsökkenést, testsúly-karbantartást, a szervezet energiával való feltöltődését és csökkenhetnek a különféle allergiás tünetek.

A módszer lényege

Az ősember étrendje kalória- és zsírszegény volt, ami a rengeteg nyers élelmiszer és gyümölcs elfogyasztásán alapult. A növénytermesztés i.e. 8000 évvel kezdődött, azaz termesztett ételeket kb. 400-500 generáció fogyasztott, hiszen az élelmiszeripar csak a 19-20. században alakult ki.

Ezért ez a diéta csak olyan élelmiszereket javasol fogyasztani, amelyek mentesek a termelési folyamatok okozta károsító hatásoktól. S bár az ős­ember étrendje meglehetősen szélsőséges volt – hiszen a vadászatok és az időjárás kegyességének függvényében éhezett vagy lakott jól -, vélhe­tően mégsem volt magas vérnyomása, nem szenvedett érrendszeri vagy daganatos megbetegedésekben. A diétát betartva szervezetünkbe csak úgynevezett hasznos élelmiszereket juttatunk, aminek következtében fogyhatunk, fittebbek és energikusabbak lehetünk.

kq11yhg8

Feltételek, követelmények

Ne fogyasszunk ásványi anyagokkal, vitaminokkal, adalékanyagok­kal, színezékekkel, ízfokozóval és tartósítószerrel dúsított készítményeket.

Vegyük ki étrendünkből a kenyér- és tésztaféléket, a chipseket, üdítő­ket, a sört, a tejtermékeket.

Kerüljük a hüvelyesek fogyasztását.

Az étkezésekhez és főzéshez kevés sót, cukrot és fűszert használjunk.

Fogyasszunk sok húsfélét, tojást, gyümölcsöt, zöldséget és csonthéjast.

xk92ska72

A diéta leírása

Étrendünkben a legnagyobb szerepet kapják a húsfélék, de azon belül is elsősorban az úgynevezett természetes húsok, a vadhúsok. Minden más húsféle is hasznos – a szárnyasok, halfélék, borjú-, disznó-, és kecske­hús – de ügyeljünk arra, hogy kevés és egészséges zsiradékkal készítsük el őket. A megszokott burgonya és rizsköret helyett együnk a húsok mel­lé sok-sok zöldfélét, salátát.

Amennyire csak lehet, kerüljük a kenyérféléket és péksüteményeket, hiszen a gabonafélék is nagyon sok feldolgozási folyamaton mennek ke­resztül, melynek következtében természetes tápanyagtartalmuk nagy ré­szét elveszíthetik. Ugyanez vonatkozik a tejtermékekre is.

Forrás: