Minden második magyar felnőtt elhízott

Nem változott az elhízottak aránya az elmúlt négy évben: minden második felnőtt elhízott Magyarországon.

A Szinapszis Kft-nek a WEBBeteg.hu egészségügyi portál megbízásából készített felmérése szerint a lakosság húsz százaléka túlsúllyal küzd, az átlagos BMI (testtömegindex) továbbra is 26-os.

A piackutató cég 2008 óta vizsgálja a felnőtt lakosság egészségi állapotát, egészségtudatosságát. A legfrissebb, 2012 végén készített adatfelvétel alapján elmondható, hogy a magyarok körében magas, átlagosan 54 százalékos a csekély vagy jelentős túlsúllyal küzdők aránya, közel 20 százalékuk esetében legalább 30-as BMI érték mérhető – tájékoztatta a Szinapszis Kft. közleményben az MTI-t.

Életkor alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik az elhízásnak a testtömeg és a testmagasság figyelembevételével kalkulált indexével: 26 év alatt "csupán" 22 százalék a súlyfelesleggel küzdők aránya, 45 év felett már 65 százalék körül alakul ez a szám.

Sajnos az elmúlt években az elhízás mutatói gyakorlatilag semmit nem változtak, a 2008 óta éves gyakorisággal végzett reprezentatív felmérések eredményei alapján minden alkalommal 26-os érték körül alakult a BMI.
A krónikus betegek aránya sem mutat jelentős változást.

elhizas8

Az életkori adottságokhoz kapcsolódóan az elhízás döntően a krónikus betegségben szenvedőket érinti: 10-ből mintegy 7 beteg esetében legalább 25-ös a BMI, átlagosan pedig 28-as érték mérhető az érintettek körében. Egészséges társaiknál a túlsúlyosak aránya valamivel 50 százalék alatt marad, a testtömegindex pedig átlagosan 25-ös.

Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve nem tapasztalható jelentős változás a krónikus betegek arányában sem, évek óta, így 2012-ben is 40 százalék körül alakult ez a szám. Életkor szerint azonban jelentős különbségek mérhetők: 56-65 év között közel 60 százalék, 65 év felett pedig 65 százalék szenved valamilyen tartós betegségben. A vezető krónikus panaszok sorát a kardiológia betegségek – döntően a magas vérnyomás (20 százalék), a mozgásszervi megbetegedések és a cukorbetegség (6-6 százalék) vezeti.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.