Miért fogynak könnyebben a férfiak?

Számtalan cikk született már azzal kapcsolatban, hogy a férfiak és a nők megannyi dologban ellentétesen gondolkoznak.

De vajon mi a helyzet a fogyókúra terén? Ki a tudatosabb és mennyire érdemes együtt diétáznunk a párunkkal? A témáról megkérdeztük az obezitológus és testsúlygyógyász szakorvost, Dr. Gajdács Ágnest!

„Tudom, hogy a nők ezt nehezen dolgozzák fel, de a férfiak mindig könnyebben adják le a felesleges kilókat. Párok esetében jól megfigyelhető, hogy ugyanannyi idő alatt a fogyókúrás utasítások pontos betartása mellett a férfi mindig gyorsabban kezd el fogyni, és súlyvesztése jóval látványosabb. Ennek oka a férfi és nő eltérő hormonális háttere. A férfi hormonok sokkal inkább támogatják a fogyást, másrészt pedig a férfiak testösszetétele is teljesen más. Náluk mindig magasabb az izomtömeg és alacsonyabb a zsírtömeg”- árulta el a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy szintén lényeges szempont, hogy honnan fogyunk pontosan.

„Mindenkinek megvan az a genetikusan és hormonálisan meghatározott elsődleges zsírraktára, ahová a szervezete szereti felhalmozni a felesleges zsírt. A nők esetében az alma típusúak a hasukra raktároznak, míg a többség inkább a csípő-popsi-combok területére, ők az úgynevezett körte raktározási típusba tartoznak.  Ezzel szemben normális esetben a férfiak  elsődleges zsírraktára  mindig a has. Tehát ha a testrészek kezelésére is gondolunk egy fogyókúra kapcsán, a férfiaknál csak egy testrészre, a hasra kell koncentrálni. Kedvezőtlen viszont, hogy az alma típusú zsírfelhalmozódás a bőr alatti zsírdepón kívül a májat (nem alkoholos eredetű zsírmáj) és a  zsigerek között  elhelyezkedő zsírt is érinti. A zsigeri zsír nem távolítható el helyi alakkorrekciós módszerekkel, csak jól összeállított diétával, általános fogyás részeként. Különösen előnyös tehát a minőségi, megfelelő mennyiségek bevitelét is megcélzó étrend és a has helyi kezelésének kombinációja, amely a bőr alatti és a zsigerek közti zsírfelhalmozódás csökkentésére is alkalmas”– árulta el Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus és testsúlygyógyász szakorvos.

Az elmúlt években nőtt a fogyni vágyó férfiak száma!
„Sokan nem is gondolják, hogy mennyi férfi nyitott arra, hogy fogyókúrával tartsa rendben a testsúlyát, alakját. Az elmúlt években nagy fordulat történt ezen a téren, hiszen 15-20 évvel ezelőtt kevés férfi szeretett volna fogyni. Az utóbbi években azonban nőtt a fogyni vágyó férfiak száma. A praxisunkban jelenleg a fogyókúrázók kétharmada nő, egyharmada férfi. Meg kell említenem azt is, hogy a férfiak a módszerválasztásban is egyre tudatosabbak  és már nem mindenki a feleségével együtt jön fogyni.”

Néha a sport már nem elég. Célzott kezelés kell!
Az obezitológus szakorvost sokszor olyan férfiak keresik meg, akik rendszeresen sportolnak, de mégsem elégedettek! „Sok sportoló, vagy sportos életmódot folytató férfi jár hozzánk kezelésre, akiknek nem az a problémájuk, hogy nem sportolnak eleget és nem jó a testösszetételük, hanem kifejezetten a hasi zsírpárnáiktól szeretnének megszabadulni és kiegészíteni az edzésüket helyi kezeléssel. Manapság a férfiak éppen annyira igényesek a megjelenésükre, mint a nők, így minden férfit biztatok arra, hogy bátran vágjon bele egy olyan célzott  kezeléssorozatba, ami kifejezetten a hasi súlyfeleslegre koncentrál”– árulta el Dr. Gajdács Ágnes. Az obezitológus szakorvos azt is hozzátette, hogy az egészséget is veszélyezteti a hasi típusú elhízás, mert fokozott  rizikót jelent olyan betegségeknél, mint a például a szív- és keringési problémák, vagy a cukorbetegség.

sorhas

Ha a hasi típusú elhízást sikerül mérsékelni vagy teljesen leküzdeni, akkor ez az egészségi állapot szempontjából is egy nagyon kedvező változást eredményez.

Forrás: https://napidoktor.hu/index