Hogyan fogyjunk diéta nélkül?

Talán hihetetlenül hangzik, de fogyókúra nélkül is lehet kilókat leadni, csupán az nem mindegy, hogy mit mikor fogyasztunk.

Ilyen is van? Persze! Ha nem szeretnénk bonyolult diétával nekiveselkedni a fogyásnak, más módszer is rendelkezésünkre áll a karcsúsodáshoz. Együnk gyakrabban és kevesebbet, mindent a meghatározott időben! Állítsunk be időzítőt, így mindig tudni fogjuk, mikor érdemes falatoznunk egy kicsit!

Együnk lassan és alaposan megrágva, ízlelve a falatokat!  Ez az elsődleges lépés a komplikált diéta nélküli fogyáshoz. Ha a gyomor már jelez, hogy elég, hallgassunk rá! A mohó habzsolás nem vezet jóra! Válasszunk olyan ételt, amiből könnyedén ehetünk kis adagokat!

Aludjunk többet!

Aludjunk eleget, ezzel is elősegítjük a fogyást. Alvás közben is leadunk kalóriát, aki azonban keveset alszik, annak nagyobb az étvágya és általában többször érzi magát éhesnek.

Zöldséget este

Egy helyett, háromféle zöldséget szolgáljunk fel a vacsorához! Fogyasszunk minél több friss zöldséget és gyümölcsöt, magas rost-és víztartalmuk hozzájárul a természetes fogyáshoz. Főzzük meg őket zsiradék hozzáadása nélkül, a citromlé és a fűszerek pedig sokkal jobb választások, mint a szósz vagy a saláta dresszing.

Levesezzünk!

Van, aki kevésbé szereti a levest, pedig nagyon jó szolgálatot tesz, nem csak a fogyás miatt, de napi folyadék-szükségletünkhöz is hozzájárul. A gazdag levesek – mint például a Minestrone – pedig telítek is. Lassítja az evést, és a főétel előtti fogyasztása miatt, a másodikból már kevesebbet eszünk. Válasszunk egy zöldséges húslevest, vagy készlevest, melybe akár fagyasztott vagy friss zöldséget is rakhatunk! A krémleveseket azonban kerüljük, ezek hizlalnak!

mui6yrvy

Teljes kiőrlésűt!

A teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemények, a barna rizs, zab, árpa, pohánka szintén segítenek a fogyásban. Kevesebb kalóriát viszünk be velük a szervezetünkbe, és a koleszterinszintre is jó hatással vannak. Ma már számos kedvelt péksütemény vagy akár pizzakenyér is teljes kiőrlésű, használjuk őket bátran!

Szem magasságban egy ruha?

Vegyük elő kedvenc ruháink egyikét, amelybe korábban belefértünk! Függesszük ki általunk jól látható helyre, nézegessük gyakran, hogy a méretet tudatosítsuk magunkban! Határozzuk el, mennyi időn belül szeretnénk ismét könnyedén viselni azt, mert a tudatosítás is segít abban, hogy célunkat viszonylag rövid időn belül elérjük!

Szalonna-stop!

Száz kalóriától mindjárt megkímélhetjük magunkat, ha kihagyjuk étkezésnél a szalonnát, a tojás mellől és a szendvicsből is. Számos egyéb felvágott is van, amivel helyettesíthetjük, és nem hizlalnak ennyire, de fűszerekkel és zöldségekkel, ízletes sajttal is feldobhatjuk a szendvicset.

Vega pizza

Válasszuk a sok hússal megspékelt pizza helyett a vegetáriánust! Legalább száz kalóriát megtakarítunk! Otthon zsírszegény sajttal, teljes kiőrlésű alappal készítsük, egy kis olíva olajjal.

wby09r88

Cukor-stop!

Cukros üdítők helyett igyunk szódát, vagy nulla kalóriás italokat. Tegyünk bele citromot, vagy egyéb gyümölcs ízzel dobjuk fel őket! A víz egyébként is elősegíti a szervezet kiegyensúlyozott működését.

Sovány pohár

Talán vicces, de a talpas, széles pohár helyett használjunk inkább vékony és magas poharat. Már ránézésre is kisebb adagnak tűnik az ital, és harminc százalékkal kevesebb juice-t, bort vagy egyebet fogunk inni belőle.

Alkohol-stop!

Ha iszunk alkoholt, az azt követő pohár ital legyen alkoholmentes, például ásványvíz – ne igyunk azonnal másik alkoholt! Arról nem is beszélve, hogy könnyen ,,rávesznek" egy kis sörkorcsolya ropogtatására.

Zöld tea

Jól tesszük, ha előre lefőzünk otthon zöld teát magunknak, és napközben is magunkkal hordjuk. A zöld tea ősi fogyasztó szer, ráadásul frissítő hatású is. Jobban megéri, mint a kávé!

6s7ulzma1

Jógázzunk!

A jóga nemcsak megnyugtatja a lelket, a fogyást is elősegíti. Egy tanulmány szerint, a jógázó hölgyek nagyobb arányban fogynak, mint nem jógázó társaik, s ,,ésszel evésre" is késztet.

Otthoni ételek

Az otthon készített ételekkel, sok kalóriától megkíméljük magunkat. Persze néha óhatatlanul becsúszik egy-egy gyorséttermi látogatás, de az otthon, zsírszegény összetevőkből készített, könnyű ételekkel, sokkal jobban járunk.

,,Kajaszünet"

Tartsunk szünetet evés közben! Ha szükségünk van rá, ne veselkedjünk neki a következő falatnak, inkább legyünk elégedettek azzal, amit elfogyasztottunk, és élvezzük a társalgást, amíg újra enni nem kezdünk. Ilyenkor általában már nem is kívánunk sokkal több ételt.

Rágózzunk!

Ha ellenállhatatlan vágyat érzünk egy kis nassolnivaló ropogtatására, vegyünk inkább a szánkba egy rágót, természetesen cukormenteset!

Tányérméret

Ahogyan a pohár esetében, a tányérnál is megtehetjük, hogy kisebb méretűvel terítünk meg. Már ezzel is ösztönözzük magunkat a kevesebb étel fogyasztására.

juovfaf1

Megfelelő adagok

Elégedjünk meg kisebb adagokkal. Egy idő után automatikussá válik, hogy kiporciózzuk az ételt. Megkönnyítjük saját dolgunkat, ha nem vonultatunk fel egyszerre rengeteg ennivalót az asztalon!

A degeszre tömést felejtsük el!

Állítsunk fel egy szabályt: az emberek nagy része addig eszik, amíg teljesen tele nem ette magát. Változtassunk ezen: álljunk meg egy kicsivel előbb, mint hogy úgy éreznénk, degeszre ettük magunkat! Így nem leszünk tele száz százalékosan.

Éttermi trükkök

Az éttermek kínálata sok esetben hizlaló, de elkerülhetjük az ,,elgyengülést" néhány trükkel. Osszuk el a húsos fogást a barátunkkal! Rendeljünk előételt étvágy-csökkentésképpen! Válasszuk a gyerekadagot! Kérjünk extra salátát a húshoz, a tányér fele zöldségekkel legyen tele!

Piros szószok

Tésztához, a krémes szószok helyett válasszunk paradicsomos alapúakat! Ne felejtsük azonban el, hogy ezek fogyasztását sem kell túlzásba vinni!

tbwprblb1

Kevesebb húst

A vegetáriánusok gyorsabban fogynak, mint azok, akik rendszeresen fogyasztanak húst. Együnk kevesebb húst, helyettesítsük inkább olyan ételekkel, melyek hüvelyesekkel, babbal, lencsével készülnek és magas a rost-tartalmuk!

Mozogjunk!

Mindennapjainkba iktassuk be a mozgást! Sétáljunk minimum 20 percet, takarítsunk fél órát, jogging-oljunk 10 percet, nyírjuk a füvet 20 percig, vagy locsoljuk a virágokat. A lényeg, hogy mozgassuk át magunkat!

Jutalom

Amikor sikerül egy-egy lépcsővel közelebb jutnunk a kívánt testsúlyhoz, mindig jutalmazzuk meg magunkat! Menjünk el egy pedikűröshöz, hívjuk fel a barátunkat, vegyünk egy új ruhát magunknak, és végezetül, olvassunk olyan lapokat, könyvet, amely motivál a fogyásban!

Forrás: