Fogyjunk le krómmal!

A tartós fogyáshoz elengedhetetlen az életmódváltás, amely mozgásra és megfelelő táplálkozásra épül.

Dr. Bakanek György, az Oxygen Medical táplálék-kiegészítési specialistája azonban néhány olyan kiegészítő anyagot ajánl, amely felgyorsíthatja a fogyást.

Az agyat is táplálni kell

Ritkán gondolunk bele, de az agy optimális működéséhez rengeteg energia szükséges, átlagosan 110-140 gramm szénhidrát naponta. Vagyis ha koplalással szeretnénk fogyni, nem csak az egészségünknek ártunk és beindítjuk a jojó-effektust, de az agyi tevékenységünket is megnehezítjük. El kell tehát fogadnunk, hogy a szénhidrátok nélkülözhetetlenek, különösen a jó minőségű, teljes kiőrlésű gabona, amely lassan szívódik fel, és így egyenletes vércukor- és energiaszintet biztosít. Mérsékeljük viszont a finomított szénhidrátok- cukros üdítők, édességek, glutén tartalmú szénhidrátok fogyasztását.

Az étrendünknek fontos alkotóelemei kell, hogy legyenek még a gyümölcsök, zöldségek, amelyek nem csak természetes szénhidrát-források, de antioxidánsokban is gazdagok, így védik a szöveteinket az úgynevezett szabadgyököktől. Ezektől pedig érdemes óvakodni, hiszen nem csak a méregtelenítést gátolják, de az öregedést is gyorsítják.

Ugyanígy érdemes sok tengeri halat fogyasztani, hiszen a halolajban található esszenciális zsírsavak bizonyítottan hozzájárulnak az agy kiegyensúlyozott működéséhez. Növelhetjük a teljesítőképességünket, ha hüvelyesek kerülnek a tányérunkra, hiszen ezek gazdagok fehérjében, szénhidrátokban, rostokban, vitaminokban, sőt, omega-3 zsírsavak is találhatók bennük.

Extra segítők

Ha gyorsítani szeretnénk a fogyást, érdemes még kiegészíteni az étrendünket króm tartalmú ételekkel, mint a gabonák, a sörélesztő, a búzacsíra, a magvak vagy a máj. Ez az ásványi anyag ugyanis serkenti a szénhidrát- és cukoranyagcserét, erősíti az inzulinhatást, gyorsítja a fehérjék beépülését és növeli a teljesítőképességet.

Foto:123rf.com

Sokat emlegetik az L-karnitin nevű aminosav származékot is, amely nélkül a zsírsavak nem kerülnének el arra a helyre, ahol energiává alakulhatnak, ezért szerepe igen jelentős. Ezt szokás úgy megfogalmazni, hogy energiává alakítja a testben tárolt zsírokat, ezzel növeli az energiaszintet és elősegíti a fogyást. Bár az L-karnitin legfőbb természetes forrásai a húsok – különösen a vörös húsok – érdemes szakember tanácsát kérni a táplálék-kiegészítő formájában hozzáférhető pótlásról.

A szójalecitin pozitív hatásaival is találkozhattak már a sportolók, hiszen hatékonyan csökkenti az ízületi fájdalmakat. A lecitin fő alkotórészeinek, a kolinnak és az inozitolnak zsírégető hatást is tulajdonítanak, de a megfelelő készítmények kiválasztásához ajánlott szakértő tanácsára hagyatkozni.

edzés otthon

Foto:123rf.com

Kúra helyett életmód

Bár a táplálék-kiegészítők hasznos segítők lehetnek a fogyásban, de csakis személyre szabottan. Az is tény, hogy a fogyókúrák helyett életmódváltásra van szükség! Hosszú távú eredményt csak az hoz, ha új elvek, étrend és edzésterv szerint élünk – mondja dr. Bakanek György, az Oxygen Medical táplálék-kiegészítési specialistája.

Azt kell látnunk, hogy a szervezet elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok. Ha ezeket felhasználtuk, következik a zsírok elégetése, végül szükség esetén a szervezet belekezd a fehérjék elégetésébe is. Az energiaraktárakat is ebben a sorrendben használjuk fel. Elsőként a máj és az izmok glikogén formájában elraktározott szénhidrát készletéhez nyúlunk, mert ez gyorsan hozzáférhető, mintegy 300-400 g, azaz 1200-1600 kcal erejéig.

A gyorstartalékok apadásával indul meg a zsírégetés. A zsírszövet elfogyasztásához tehát intenzív testmozgásra és szénhidrátszegény táplálkozásra van szükség. Olyan fizikai aktivitás a legcélravezetőbb, amely annyi energiát igényel, hogy a glikogén-tartalékokon túl a zsír-raktárakból is éget, legalább 20-30 percig tartó intenzív munkával és olyan pulzusszám-növekedéssel jár, ami edzi a szívet és serkenti a vérkeringést.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.