Az a borzalmas hízás!

A kutatások szerint az elhízás szoros összefüggésben van a 60 és 70 év közötti idősek memóriagondjaival. A szakértők szerint elsősorban a hastáji zsírréteg a felelős az elbutulásért és memóriazavarokért.

A tudósok 250, 60 évnél idősebb önkéntes testzsír-összetételét és mentális képességeit vizsgálták meg.

Az eredmények szerint a magasabb testtömegindex (ami több testzsírt is jelent) minden esetben szegényes kognitív képességekkel jár együtt a 60-as 70-es korosztályban, különösen azoknál, akiknél magas a hastáji zsír aránya.  70 éves kor után a mentális képességek romlása és az elhízás közötti kapcsolat már nem kimutatható.

elhizas

“Kutatási eredményeinknek fontos közegészségügyi vonatkozásai vannak. Az elhízás megelőzése, mint láthatjuk, rendkívül fontos a demencia és a mentális képességek hanyatlásának elkerülése szempontjából” – nyilatkozta Dae Hyun Yoon, a Szöuli Országos Egyetemi Kórház munkatársa, a kutatás vezetője.

Bár a vizsgálatok megmutatták, hogy a túlsúlyos 60 és 70 év közöttiek mentális képességei rosszabbak, mint a normál súlyúaké, az ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítani. A kutatás részletes leírása az Age and Ageing című tudományos szaklapban olvasható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index