Menj el szűrésre! – Ma van az Elhízás Elleni nap

Az életünkből nehezen kiiktatható a stressz, ami a táplálkozásunkra is kihathat és gyakran az energiaegyensúlyunk felbomlásához vezet. Ilyenkor sokan meghíznak, mert túlzott táplálékbevitellel igyekeznek oldani a bennünk lévő feszültséget, mások, épp ellenkezően, nem tudnak enni és nagyon lefogynak. A stressz leküzdésében is hasznos lehet, ha jobban odafigyelünk táplálkozásunkra, amelynek kulcsa a rendszeresség és a mértékletesség. Az energiaegyensúly megtartásához szükséges testmozgásnak is stresszoldó hatása van. Az energiaegyensúly fontosságára hívja fel a figyelmet az Európai elhízás elleni napon a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság is, ami holnap országszerte 27 helyszínen tart lakossági szűrést.

A stresszt sok minden kiválthatja, külső és belső tényező egyaránt, például az aggódás, egy szereplés, egy vizsgahelyzet, munkahelyi túlterheltség, magánéleti gondok vagy bármilyen más, nem várt helyzet. A stresszre különböző módon reagálunk, és ez a táplálkozásunkra is kihathat, befolyásolhatja az egészségünket is. Vannak, akik túlzott táplálékbevitellel próbálnak úrrá lenni a nehézségeken, a köznyelvben ezt úgy mondjuk, evésbe fojtják a bánatukat, másoknak pedig egy falat sem megy le a torkán, ők hirtelen, ijesztően lefogynak. Könnyű belátni, hogy előbbiek esetében súlygyarapodással kell számolni. Ilyenkor jellemző lehet egy-egy étel túlzott fogyasztása, ami a többlet energiabevitel mellett is tápanyaghiányhoz vezethet. Mások viszont képtelenek enni, stressz hatására az embereknek körülbelül harmada jelentősen kevesebb táplálékot vesz magához. Tartós stressz esetén náluk ugyancsak sokrétű tápanyaghiány léphet fel. A stressz tehát hosszútávon mindenképpen fizikai és lelki kimerüléshez vezethet, végső soron egészségkárosító hatásokkal járhat.

Stresszoldó táplálkozási tippek

  • Tartsuk be a napi ötszöri étkezést!

Tudatosan figyeljünk oda a táplálkozásunkra! Együnk rendszeresen, próbáljuk betartani a napi ötszöri étkezést, három nagyobbat és két kisebbet iktassunk be, akkor is, ha nem kívánunk enni! Együnk inkább kisebb adagokat, de ne hagyjunk ki étkezést! Ezzel a túlzott, illetve a nem elégséges táplálékbevitelt is orvosolhatjuk. Különösen fontos, hogy, ha a nap folyamán mégis kimarad étkezés, azt ne este pótoljuk be.

zugevo

  • Figyeljünk a vitaminok és ásványi anyagok pótlására

A stressz csökkentésére jó megoldás, ha egészségesen táplálkozunk. Fogyasszunk bőségesen gyümölcsöt és zöldséget, teljes értékű gabonát, hüvelyeseket, halat, sovány tejterméket, hiszen ezek magnéziumtartalma különösen jót tesz az idegrendszernek. A magas C-vitamin tartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása további előnnyel jár, hiszen stresszhelyzetben megemelkedik az adrenalinszint, amelynek termeléséhez a C-vitamin elengedhetetlen.

  • Álljunk ellen a nassolásnak!

Még a gyors feszültségcsökkentés árán is próbáljuk elkerülni a nassolást és ragaszkodjunk a rendszeres étkezésekhez. Ha valamit nagyon muszáj elrágcsálnunk, akkor inkább kevés gyümölccsel, nyers zöldséggel csillapítsuk az evés iránti vágyunkat.

  • Teremtsünk nyugodt körülményeket az étkezéshez és rágjuk meg jól az ételt!

A szokásosnál is jobban figyeljünk oda, hogy nyugodt körülmények között étkezzünk. Egy szép teríték, a gusztusosan tálalt étel vagy a kellemes társaság ebben biztosan a segítségünkre lesz. Figyeljünk arra is, hogy ne faljunk, rágjuk meg jól az ételt és igyekezzünk élvezni az ízeket!

  • Mozogjunk rendszeresen!

A mozgás endorfin-termeléssel jár, aminek a fájdalomcsillapításban és feszültségoldásban is szerepe van. A rendszeres testmozgás tehát hathatósan segít a stressz kezelésében, ugyanakkor alappillére az energiaegyensúly hosszú távú megtartásának is, amivel elkerülhető a súlygyarapodás.

mozgás

  • Igyunk eleget!

A megfelelő folyadékpótlással nem csak a túlzott táplálékbevitelt kerülhetjük el, de közérzetünkön és teljesítőképességünkön is javíthatunk vele, ami különösen jól jöhet a nehezebb időszakok átvészelésénél.

„Az energiaegyensúly, azaz a bevitt és a felhasznált kalóriák közti egyensúly hosszú távú megtartásával, jó eséllyel visszaszorítható a népbetegségnek számító túlsúly és elhízás” – mondja Prof. Dr. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke, a Szent Imre Kórház főigazgatója. – “És ez messze nem pusztán esztétikai kérdés, hiszen az elhízás bizonyítottan növeli bizonyos betegségek (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatos betegségek) kialakulásának kockázatát. Épp ezért társaságunk az Európai elhízás elleni napon is szeretné ráirányítani a figyelmet az ideális testtömeg megőrzésének fontosságára. Ebből az alkalomból 27 helyszínen, valamint az OEFI regionális egészségfejlesztési centrumaiban lakossági szűrést szervezünk, ahova 3000 embert várunk. Az állapotfelmérésen kívül hasznos táplálkozási tanácsokat is kapnak a résztvevők a holnapi napon.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.