Így nassol a magyar!

A magyarok fele szívesen kínálja vendégeit chipsszel, egyharmaduk pedig baráti összejövetelekre is burgonyás ropogtatnivalót visz.

A tavasz és a jó idő miatt több programot szervezünk, több időt töltünk barátainkkal, ilyenkor szívesebben fogyasztunk sós snackeket is.

Barátok közt

A hétvégi családi és baráti összejövetelek fontos kelléke a sós ropogtatnivaló, ezek közül is a legnépszerűbb választás a burgonyachips: a kutatás során az 1400 megkérdezett fogyasztó közel negyede hetente, közel harmada pedig havonta fogyasztja. A heti gyakoriságú chipsfogyasztás főleg a fiatalabb, 18 és 29 év közötti korosztályra jellemző.

A kutatásból az is kiderül, hogy válaszadók nagyobb része mindenevő, azaz szívesen ropogtat a burgonyaszirmokon kívül magvakat, pereceket és puffasztott termékeket is. 17%-uk azonban kizárólag a mogyorófélékhez ragaszkodik.

Mikor ropogtatunk?

A magyarok fele leginkább tévénézés közben eszik chipset, így teremtve meg otthon is a valódi moziélményt. Akkor is szívesen veszünk chipset, ha vendégeket várunk, illetve akkor is, amikor mi magunk megyünk vendégségbe. Egy izgalmas társasozáshoz az emberek harmada választja a burgonyaszeleteket, de utazáshoz is szívesen viszünk magunkkal chipset. A ropogtatás évszakonként is változik.

chips3

„Érdekes, hogy míg a mogyorófélék fogyasztása csak a téli időszakban ugrik meg, addig a burgonyachips az év során a november-december hónapok mellett nyáron is csúcsra tör. Igaz, míg mogyoróból egyes években akár másfélszeresére is nőhet télen az elfogyasztott mennyiség, a burgonyachips nyári és téli „csúcsfogyasztása” csak 15-20%-kal haladja meg szezonon kívülit.” – mondta el Szabó Gábor, piackutató.

Mit eszünk mégis?

Sokan gondolják, hogy bűnös élvezet a sós snack fogyasztása, szakértők szerint azonban a kiegyensúlyozott étrendbe bőven belefér egy kis nassolás.

„A józan mértéket nem meghaladó mennyiségű és gyakoriságú rágcsálnivaló fogyasztása nem ítélhető károsnak. Az egészséges táplálkozás mérsékelt és változatos étrendet jelent, ez nem zárja ki esetenkénti – akár heti néhány alkalommal történő – chipsfogyasztást sem. Ügyeljünk viszont arra, hogy egyszerre csak 30-50 grammot fogyasszunk.” – tette hozzá Szabó S. András, egyetemi tanár, az Élelmiszerfizika Közhasznú Alapítványának kuratóriumi elnöke.

A statisztikai adatok szerint a magyarok igazán visszafogottak a világátlaghoz képest: egy főre átlagosan napi 0,9 g chips jut, ami a napi energia-bevitel mindössze 0,2 %-át adja, a sóbevitelünknek pedig csupán 0,1%-át.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.