Az étrendkiegészítők miatt eszünk egészségtelenül?

Van, aki csupán azért döntött egy egészségtelen étel mellett egy egészségessel szemben, mert aznap már bevett egy multivitamin tablettát.

A népesség ahhoz a feléhez tartozol, akik gyakran szednek étrendi kiegészítőket azzal a szent meggyőződéssel, hogy ezek a szerek jót tesznek? A Psychological Science legújabb kiadásában megjelenő kutatás szerint érdekes aszimmetrikus összefüggés áll fenn az étrendi kiegészítők fogyasztásának gyakorisága és az emberek egészségügyi állapota között.

Wen-Bin Chiou, a thaiföldi Sun Yat-Sen Egyetem kutatója azért kezdte el vizsgálni az étrendi kiegészítők szedése és az egészségi állapot közötti kapcsolatot, mert egyszer észrevette, hogy munkatársa csupán azért döntött egy egészségtelen étel mellett egy egészségessel szemben, mert aznap már bevett egy multivitamin tablettát.

gyumolcs8

„A szakirodalom vizsgálatából kiderült, hogy az étrendi kiegészítők szedésének gyakorisága nem áll kölcsönös összefüggésben a jobb egészségi állapottal” – számolt be Chiou. Kísérletében két csoportra osztotta a résztvevőket. Az első csoport tagjait arra kérték, hogy szedjenek egy multivitamin készítményt, a másik csoportnak pedig placebót adtak. Valójában azonban mindkét csoport placebót szedett.

A felmérések azt mutatták, hogy mivel az állítólagos étrendi kiegészítőt szedők sebezhetetlennek érezték magukat az egészségügyi veszélyekkel szemben, kockázatosabb viselkedést folytattak. Kisebb hajlandóságot mutattak a testmozgásra, jobban vágytak hedonista tevékenységek végzésére, gyakrabban fogyasztottak egészségtelen élelmiszereket, mint egészségeseket, és kevesebbet sétáltak, mint a kontroll csoport tagjai.

Óvatosan tehát az étrendi kiegészítőkkel, állítják a szakértők, mert az a tévhit, hogy sebezhetetlenek vagyunk az egészségügyi veszélyekkel szemben, helytelen döntésekhez vezethet az egészségünkkel kapcsolatban.

Forrás: